Matematik

Kvadratkomplementering

12. maj 2010 af Siml (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Er der nogle der kan hjælpe mig.

Jeg skal finde kuglens centrum og får oplyst ligningen: x^2+y^2+z^2+4x-6y-8z+4=0.

Jeg ved jeg skal benytte mig af kvadratkomplementering, men hvordan ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2010 af NejTilSvampe

 (x-a)^2 = x^2 +a^2 - 2ax 

så dit udtryk +4x er nødt til at være -2ax så du løser for a.

(x+2)^2  bliver det første led så, men husk de a^2 er du nødt til at trække fra på begge sider før du bare kan omskrive sådan. Så:

x^2 +4x = (x+2)^2 - 4

Lad os prøve at gange ud bare for at være sikre:

(x+2)^2 - 4 = x^2 + 2^2 + 2*2*x -4 = x^2 + 4x

håber du kan de andre selv :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Bestem a, b og c, så

(x+a)2 = x2 + 4x + a2 ,

(y+b)2 = y2 - 6y + b2 ,

(z+c)2 = z2 - 8z + c2 ,

og husk at lægge a2 + b2 + c2 til på højre side.


Svar #3
12. maj 2010 af Siml (Slettet)

Tusind tak. jeg giver mig i kast med det :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2010 af mathon

alment:
   kuglen
                  x2 + y2 + z2 + 2·f·x + 2·g·y + 2·h·z + m = 0
   har
                  centrum C = (-f,-g,-h) og radius r = √(f2+g2+h2- m)

specifikt:
                  x2 + y2 + z2 + 2·2·x + 2·(-3)·y + 2·(-4)·z + 4 = 0

                  centrum C = (-2,-(-3),-(-4)) og radius r = √(22+(-3)2+(-4)2- 4)           


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2010 af mathon

   kvadratkomplementering  →  kvadratkomplettering = gøre komplet kvadratisk


Skriv et svar til: Kvadratkomplementering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.