Matematik

kædereglen

16. maj 2010 af Mary2000 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg skal bevise kædereglen, men jeg kan ikke finde  noget i vores bog.

jeg har nogle notater  som min lærer har givet os, men uden forklaring. 

derfor jeg  kan ikke hel forstår:.

(f(g(x)))`=f`´(g(x))* g´(x)

bevis:

f(g(x+Δx))-f(g(x)) = f(g(x+Δx))-f(g(x))  * g(x+Δx)-g(x)  ⇒ f`´(g(x))* g´(x)

              Δx                  g(x+Δx)-g(x)               Δx

kan i forklare det her? at hvordan man er nået til f`´(g(x))* g´(x)? jeg kan ikke forstår det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2010 af Economist (Slettet)

Lad mig give dig et bevis jeg synes er mere overskueligt.

Sætning: F(x)=gºf(x)=g(f(x)). Hvis f er differentiabel i a og g er differentiabel i f(a)=b, så er F differentiabel i a og F'(a)=g'(f(a))*f'(a).

Vi opskriver da differenskvotienten

og indsætter funktionen 

Vi kalder da f(x)=y og f(a)=b og får

Da ganger vi med en svarende til (y-b)/(y-b), det må vi jo godt, for at gange med én gør jo ingen forskel. 

som vi blot omformulerer ved at bytte nævnerne i brøkerne

hvorefter vi blot substituerer tilbage igen

 

og finder at

for x --> a.

hvilket præcist var det, der skulle vises!


Svar #2
16. maj 2010 af Mary2000 (Slettet)

det her forstår jeg ikke

det du ganger det med y-b/x-a hvor kommer det fra????


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2010 af Economist (Slettet)

Nej, jeg ganger med (y-b)/(y-b), dvs jeg ganger med 1. Så bytter jeg bare om på nævnerne bagefter, det må man gerne, det gør ingen forskel, sålænge brøkerne er gangen sammen. Læs hvad jeg skriver, det står endda meget klart.


Svar #4
16. maj 2010 af Mary2000 (Slettet)

ok tak


Skriv et svar til: kædereglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.