Matematik

Sandsynlighedsfunktion

22. maj 2010 af mtyz5e (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heysan.

Vi sidder og læser til matematik eksamen. Kan nogle forklare (på børnevenligt sprog) hvad en sandsynlighedsfunktion er?

Hilsen Signe og Maria


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2010 af Economist (Slettet)

En sandsynlighedsfunktion er en funktion, der udtrykker sandsynligheden for, at en mængde udfald sker.

Hvis vi lader U (udfaldsrummet) være en endelig delmængde, har vi, at der findes n naturlige tal, så:

U={a1,a2,...,an},

hvor ai er udfald. Ved en sandsynlighedsfunktion P på U, forstår vi da en funktion P: U --> [0,1], sådan at P(U)=1. På den måde har vi, at

0≤P(a)≤1, for alle a∈U,

og at

P(U)=P(a1)+P(a2)+...+P(an)=1.

Kan I forstå det? - eller skal der nøjere forklaring til?


Svar #2
22. maj 2010 af mtyz5e (Slettet)

Hejsa.

Vi forstår ikke rigtig det med P:U -->[0,1].. hvad betyder 0 og 1? er P et tilfældigt navn for funktionen, eller står det for probability? Vi ville være meget glade for nøjere forklaring :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2010 af AMelev

p er den sandsynlighed (funktionsværdi), der tillægges hvert udfald.

Betingelsen, at 0 ≤ p(u) ≤ 1, betyder at ssh for et eller andet udfald skal ligge mellem 0% og 100% - det lyder vel troligt? og betingelsen, at alle mulige ssh tilsammen skal være 100% = 1, betyder jo, at det er 100% sikkert, at vi får et af de mulige udfald - det må vel også være acceptabelt

Ja, p kommer netop fra udenlandsk - propability, men som funktion er det normalt betegnet med (lille) p . (Stort) P bruges, når vi snakker om ssh for en hændelse.

Tag et sædvanligt spil kort (52 uden jokere). Der kan vi opstille mange forskellige udfaldsrum, og til hver af dem, kan vi knytte en sandsynlighedsfunktion.

1) Hvis vi som udfaldsrum opgiver alle mulige kort, U = {sp1, ....spK,hj1,......hjK,ru1,.....ruK,kl1....klK} så er der i alt 52 udfald, som alle er lige sandsynlige, så p(u) = 1/52, uanset hvilket af de 52 udfald, vi kigger på.

2) Hvis vi som udfaldsrum betragter talværdien, får vi U1 = {1,...,10,kn,d,k}.
De enkelte udfald i U1 er dermed hændelser i U - bemærk brug af p og P
Her er fx p1(2) = P{sp2,hj2,ru2,kl2} = p(sp2) + p(hj2) + p(ru2) + p(kl2) = 4/52 = 1/13, og det gælder også for de øvrige udfald.

3) Vi kunne også have kigget på kortfarven U2={sp,hj,ru,kl}, så var p2(sp) = p2(hj) = p2(ru) = p2(kl) = 1/4

For disse udfaldsrum gælder, at de tilsvarende ssh-funtioner er konstante.
(U,p) siges at være symmetrisk, men vi kunne også have valgt at kigge på U* = {Billedkort,Talkort}, eller som i bridge U** = {Es,K,D,Kn,talkort}
Sandsynlighedfunktionen, som knyttes til U* er p*, hvor p*(Billedkort) = 4/13 og p*(Talkort) = 9/13. 
Sandsynlighedfunktionen, som knyttes til U** er p**, hvor p**(Es) =  p**(K) =  p**(D) = p**(Kn) =1/13 og p*(Talkort) = 9/13.


Svar #4
23. maj 2010 af mtyz5e (Slettet)

okay. Tusinde tak for hjælpen det var super! :)


Skriv et svar til: Sandsynlighedsfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.