Matematik

Hjælp skal op tirsdag

23. maj 2010 af Mariamh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har matematik på b-niv men jeg forstår ikke spg , håber virkelig der nogen der gider at hjælpe mig :)

7. Differentialregning
Redegør for sammenhængen mellem differentialkvotienten og en funktions monotoniforhold og ekstremumspunkter.

Redegør for hvordan dette kan benyttes indenfor optimering og kom med et eksempel


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2010 af 4real (Slettet)

Kort sagt; I intervaller hvor differentialkvotienten har positivt fortegn er stamfunktionen voksende. I intervaller hvor differentialkvotienten har negativt fortegn er stamfunktionen aftagende. Man finder sådanne intervaller ved at finde ekstremumspunkter; Man differentierer stamfunktionen, sætter den afledte lig nul og løser denne ligning. De fundne løsninger angiver hvor stamfunktionen antager ekstrema og/eller har en vandret vendetangent. Se da.wikipedia.org/wiki/Differentialregning

Et eksempel differentialregnings rolle i optimering:

Forestil dig at du skal producere en dåse til levnedsmiddelkonservering. Dåserne skal være cylinderformede, med top og bund. Prisen for en produceret dåse afhænger af hvor meget metal, der bruges og derfor er dåsen billigst når overfladen er mindst mulig. Givet at dåsens volumen skal være V, hvordan skal så højden, h, og diameteren, d, vælges?

Vi ser at overfaldearealet, A, er givet ved

A(h,d) =  πhd+d2π/2

Betingelsen angående volumet giver

V = πhd2/4

Opgaven er derfor at finde minimum til A(h,d) på mængden

{(h,d)∈R2 | V=πhd2/4}

En måde at gøre dette på er at løse ligningen V = πhd2/4  med hensyn på for eksempel, h, og derefter sætte indsætte dette i A. Dette giver en funktion af en variabel som vi let kan finde minimum til. Vi har

h = 4V / πd2

Dette giver

A(d) = d2 π/2 + 4V/d

Vi differentierer og får

A'(d) = πd-4V/d2

Løser vi A'(d)=0 fås d=3√(4V/π). Dette må være et minimum og den tilsvarende værdi for h er h=3√(4V/π).


Skriv et svar til: Hjælp skal op tirsdag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.