Matematik

Integral

24. maj 2010 af StepStone (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg skal til skriftlig matematik A-niveau på onsdag og er i gang med at terpe formler. Jeg arbejder ud fra hæftet "Vejledende eksempler på eksamensopgaver i matematik stx a-niveau 2006". Jeg har problever med opgaver 1015B:

Bestem hvert af integralerne integraltegn(2,0)=x^3dx og integraltegn(2,0)x^(3/4)dx.

Jeg har bestemt den første, men jeg er gået i stå ved den anden (den der ovenfor er markeret med fed). Jeg ville blive rigtig glad for uddybende forklaring - evt. med henvisning til en generel integrationsregel :)

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2010 af mathon

                                02x3/4dx = (4/7)·[x7/4]02 =


Svar #2
24. maj 2010 af StepStone (Slettet)

Det siger min lommeregner også. Men jeg kan ikke gennemskue den generelle regel... Altså integraltegn x^(r/s) = ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. maj 2010 af studuni (Slettet)

Så har din lommeregner ret;-)

Du skal bruge den almindelige regneregel for et polynomium:

∫x^(n)dx=(1/(n+1))x^(n+1) som i dette specialtilfælde kommer til at se sådan ud:
 

∫x^(r/s)dx=1/((r/s)+1))x^((r/s)+1)=1/((r+s)/s))x^((r+s)/s)=s/(r+s)x^((r+s)/s)

Jeg håber det hjalp.


Svar #4
24. maj 2010 af StepStone (Slettet)

Det hjalp lidt. Jeg forstår godt hvad der sker ved det første lighedstegn. Men jeg forstår ikke hvad der sker ved det andet og ved det tredje lighedstegn. Kan du uddybe?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. maj 2010 af Daniel TA (Slettet)

Der bliver sat på fælles brøkstreg ved 2. lighedstegn. Ved det sidste lighedstegn venden den forreste brøk blot om.


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. maj 2010 af studuni (Slettet)

Det kan jeg sagtens. Det ser også lidt rodet ud, fordi jeg ikke er så god til at skrive matematik på computer. Fedt at du forstår det første.

∫x^(r/s)dx=1/((r/s)+1))x^((r/s)+1)=1/((r+s)/s))x^((r+s)/s)=s/(r+s)x^((r+s)/s)

I det andet lighedstegn har jeg en brøk, hvor der i nævneren står (r/s)+1. Jeg må nu sætte på fælles brøkstreg, selvom det er nævneren i en anden brøk, og jeg får så (r/s)+1= (r/s)+(s/s)=(r+s)/s.

I det sidste lighedtegn gælder at det at dele med en brøk er det samme som at gange med den omvendte så f.eks. 5/(2/3)=5*(3/2). Når man så har en brøk, hvor der står 1 i tælleren får man 1/(a/b)=1*(b/a)=b/a så her får vi 1/((r+s)/s)=s/(r+s)


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2010 af studuni (Slettet)

Præcis som #5 nåede at svare før mig;-)


Svar #8
24. maj 2010 af StepStone (Slettet)

Tak Daniel Ta :)

Og mange tak Studuni for den uddybende forklaring! Det giver rigtig god mening.. havde faktisk næsten selv regnet det ud ;)


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. maj 2010 af mathon

#2
se i oversigt

Vedhæftet fil:integral_84.doc

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. maj 2010 af Daniel TA (Slettet)

#8 Det var så lidt, men det er studuni's fortjeneste :)


Skriv et svar til: Integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.