Matematik

vektorregning

28. maj 2010 af sara14 (Slettet)

Jeg er ikke helt stærk i vektorregning og håber nogen vil tjekke følgende resultater:

a) Bestem en ligning for den plan a, der indeholder trekant ABC.

(tegning mangler her). A(2,0,0) B(0,6,0) og C(0,0,4)

          Har fået ligningen til 24x+8y+12z-48.

b) Bestem vinklen mellem l og a, når l er givet med parameterfremstillingen: (x,y,z)=(1,0,0)+t(1,-1,2) t=R

          Har fået vinklen til 54,32. Hvornår er det man skal overveje om der skal trækkes 90 fra eller til?

c) Bestem en ligning for den kugle, der har centrum i o(0,0,0) og a som tangentplan.

          Her er jeg lidt i tvivl. Kuglens ligning er givet ved (x-a)^2+(y-b)^2+(z-c)^2 = r^2. Normalvektoren med koordinaterne (a,b,c) = (0,0,0) og kan indsættes i ligningen. Hvordan løser jeg resten? Skal man isolere x,y og z i parameterfremstillingen for planen og indsætte på x,y og z's plads i kuglens ligning?

Håber meget nogen vil hjælpe:) Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2010 af mathon

som divideret med 4
giver
                               6x + 2y + 3z -12 = 0


Svar #2
28. maj 2010 af sara14 (Slettet)

Ok. Tak! Hvad med resten?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2010 af mathon

da vinklen er mindre end 90º
skal den trækkes fra 90º

den søgte spidse vinkel: (90º-54,32º) = 35,68º


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

a)

Du har ikke skrevet en ligning, men kun et udtryk. Planens ligning er 24x+8y+12z-48 = 0.

b)

En normalvektor til planen er vektoren (24 ; 8 ; 12) eller simplere n = (6 ; 2 ; 3) , der har længden 7 . En retningsvektor til linien er vektoren p = (1 ; -1 ; 2) , der har længden √6 . Vinklen mellem l og a er komplementærvinkel til vinklen mellem disse to vektorer. Vinklen v mellem vektorerne n og p er bestemt ved

cos(v) = (np)/(|n|·|p|) = 10/(7·√6) = 0,583212 , hvoraf v = 54,3232º . Dette er som nævnt komplementærvinklen til vinklen u mellem linien og planen, så vi får u = 90º-v = 35,6768º .

c)

Bestem afstanden fra koordinatsystemets centrum (0 ; 0 ; 0) til planen a . Dette gøres simplest ved at skrive planens ligning på normeret form:

(6/7)x + (2/7)y + (3/7)z - 12/7 = 0

Afstanden fra (0 ; 0 ; 0) til planen er da 12/7 .

Ligningen for kuglen med centrum i (0 ; 0 ; 0) til planen er da

x2 + y2 + z2 = (12/7)2


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. maj 2010 af mathon

du kender kuglens centrum C(0,0,0)
og beregner radius
af
       r = dist(α,C(0,0,0)) = |6·0 + 2·0 + 3·0 -12|/√(62+22+32) = 12/7

kuglens ligning:
                            x2 + y2 + z2 = (12/7)2


Svar #6
28. maj 2010 af sara14 (Slettet)

#4 Tusind tak! Stor hjælp!

Enkelte spørgsmål:

b) forstår ikke helt det med komplementærvinklen. Der står jo ikke i spørgsmålet, at de ønsker den mindste vinkel.. Man skal vel ikke altid trække resultatet fra 90 vel?

c) smart! Har aldrig hørt om om det med "planens ligning på normeret form" + at man dividere med normalvektorens længde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Vinklen mellem linien l og planen a kan bedst defineres som vinklen mellem en retningsvektor for linien l og retningsvektorens projektion på planen a . Det er det samme som komplementærvinklen til vinklen mellem en retningvektor for linien og en normalvektor til planen. Her i opgaven har vi en retningsvektor til linien og en normalvektor til planen til rådighed, så vinklen mellem de to vektorer kan hurtigt regnes ud; men den vinkel, der bedes om, er dens komplementærvinkel, derfor skal den trækkes fra 90º.


Svar #8
29. maj 2010 af sara14 (Slettet)

Tak til jer begge for hjælpen! Forbereder skriftlig mat til tirsdag og har kigget på opgaven fra eksamen i sidste uge (den 26 maj). Jeg er temmelig usikker når det drejer sig om vektorregning og diff. ligninger. Håber i endnu engang vil hjælpe.

Her er linket med opgaverne - vælg den seneste opgave i matematik A (fra den 26 maj)

http://uvm.dk/Uddannelse/Gymnasiale%20uddannelser/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf.aspx

opgave 9

a) fået ligningen til 5x-4y=0. Kan dette passe? Hvad med z-værdien?

b) vektoren OD må være parallel med normalvektoren fra planens ligning (25,-20,0) ?? Hvad kan jeg bruge det til:) ?

opgave 15

Når man bliver bedt om at finde noget som funktion af noget andet skal man så finde løsningen til diff. ligningen?

Hvis ja, er det så rigtigt at den første giver R=0,017*e^(-0,025*t) ? Og den anden N=106,5*e^(0,017*e^(-0,025*t))*t ? Og at befolkningstallet er 200 mio. i år 2044?

På forhånd mange tak!!


Skriv et svar til: vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.