Almen studieforberedelse (AT)

(Samf. og bio.) -> Racehygiejne, K.K. Steincke, Darwin og Mendel

02. juni 2010 af Neck (Slettet)

Hey folks

Jeg står og skal til AT-eksamen imorgen i mit emne "Eugenik" (racehygiejne), og med fagene biologi og samfundsfag. Jeg står i det problem, at jeg har nok biologiske teorier hvor udfra jeg kan snakke om forskellige metoder, som de forskellige videnskabsmænd er kommet frem til, men når det kommer til samfundsfaglige metoder står det slemt til, eftersom at alle teorierne jo er biologiske.

Politikeren og socialdemokraten Karl Kristian Steincke var i perioden 1929-1935 en af de vigtigste personer bag udformningen af en eugenisk lovgivning, der lovliggjorde sterilisation af folk man mente havde dårlige gener (særligt åndssvage/lavt intelligente). Jeg har prøvet at komme frem til eventuelle samfundsfaglige metoder som Steincke har brugt, som grundlag for argumentation for en eugenisk lovgivning. Problemet ligger i, at hans begrundelse for en sådan lovgivning var meget simpel - den byggede egentlig bare på tanken om forædling af racen og "survival of the fittest", og har umiddelbart ikke noget dybere metodisk grundlag.

Jeg søger nogle forslag/idéer til hvorvidt jeg kunne belyse og inddrage samfundsfaglige metoder, eftersom det er klart at det vil trække voldsomt ned, hvis jeg kun kan komme ind på de biologiske metoder (min censor er iøvrigt samfundsfaglig).


Svar #1
02. juni 2010 af Neck (Slettet)

Hov, glemte at tilføje at Steinckes formål med en eugenisk lovgivning selvfølgelig havde samfundsøkonomiske formål - han ville mindske udgifterne på dette område.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2010 af klotte (Slettet)

jamen så må du jo over i de nationaløkonomiske overvejelser og metoder.....

spørg under samfundsfag


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2010 af Kabatribinebe (Slettet)

 :O jeg skriver også om det emne og var faktisk lige på renden til at græde over at jeg skal ind på den der lov om tvangs steralisering . 

Desværre har jeg Religion og Biologi og kan derfor ikke hjælpe dig med samfundsfagsdelen sådan.. men hvis du har nogle gode kilder til de biologiske 8 eller alle) tilgange til emnet må du meget genre sige tilda jeg ellers er på yders bar bund !!!

 på forhånd, og med kæmpe håb om hjælp, tak

Katrine


Svar #4
02. juni 2010 af Neck (Slettet)

Du er heldig mht. religion, da der er rigtig mange etiske overvejelser forbundet med det. At jeg tog samfundsfag til dette emne har været en kæmpe fejl, men sådan er det jo.

Men Lene Kochs to bøger går i dybden med stort set det hele omkring de biologiske teorier (dog er hun historiker, så det er begrænset hvor dybt det er). Det er selvfølgelig for sent at låne disse bøger, hvis du ikke allerede har. Men ved at hun også har nogle artikler på nettet.


Skriv et svar til: (Samf. og bio.) -> Racehygiejne, K.K. Steincke, Darwin og Mendel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.