Matematik

potensfunktioner

03. juni 2010 af katrinekolding (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen som kan forlare mig hvad der sker når a=1/2, a=1 og a=2 i forhold til monotoniforhold, Dm og Vm?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2010 af mathon

                 f(x) = y = xa

                                     a = (1/2):    y = x1/2 som er kvadratrodsfunktionen     
                                                                     Dm(f) = Vm(f) = [0;∝]  
                                                                     f '(x) = 1/(2√(x))

                                     a = 1:         y = x      som er vinkelhalveringslinjen i 1. og 3. kvadrant
                                                                     Dm(f) = Vm(f) = R
                                                                     f '(x) = 1

                                     a = 2:         y = x2     som er grundparablen
                                                                      Dm(f) = R   Vm(f) = [0;∝]
                                                                      f '(x) = 2x


Svar #2
03. juni 2010 af katrinekolding (Slettet)

 tusind tak :) det er måske et lidt dumt spørgsmål. men hvorfor udgår b?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2010 af AMelev

Potensfunktion: f(x) = xa; x > 0 (og normalt a ≠ 1)
Potensvækst/potensiel funktion: f(x) = b·xa , x >0,  b > 0 (og normalt a ≠ 0 og a ≠ 1)

En potensfunktion/potensvækst har Dm = R+ og Vm = R+ uanset værdien af a, ellers kan man ikke benytte, at grafen er en ret linje i dob.log. koordinatsystem.

Normalt vil man sortere a = 1 eller a = 0 fra, da der så er tale om hhv. en proportionalitet og en konstant, og dem har vi allerede under lineære funktioner.

Hvis x2 skal have en definitionsmængde på R, hører den IKKE under potensfunktioner, men under 2.gradspolynomier.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2010 af mathon

  når eksponenten er hel
  kan potensfunktionens definitionsmængde 
  udvides
  til R (det udvidede potensbegreb)
  ..............

se
www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2010 af AMelev

På alm. gymnasieniveau er en potensvækst givet ved f(x) = b·xa, hvor x ∈ R+ og b ∈ R+

Når eksponenten er hel og Dm = R, kaldes de noget andet, fx simple polynomier, hvis eksponenten er et naturligt tal.
 

Det udvidede potensbegreb er på gymnasieniveau noget andet end det #4 henviser til.
Det udvidede potensbegreb er udvidelsen med a0 = 1, a-n = 1/an og a(p/q) = q√(ap).


Skriv et svar til: potensfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.