Matematik
Parabler
09. juni 2003 af
SP anonym (Slettet)
Hej allesammen!
Jeg er en pige som går i 10. klasse, og nu her er jeg ved at repetere pensum inden den mundtlige matematik prøve!
Men jeg har nogle store problemer med parabler. Er der en venlig sjæl herinde, som vil prøve at at forklare mig, hvordan man laver en forskrift på en parabel?
På forhånd TAK!
Venlig hilsen Sofie.
Jeg er en pige som går i 10. klasse, og nu her er jeg ved at repetere pensum inden den mundtlige matematik prøve!
Men jeg har nogle store problemer med parabler. Er der en venlig sjæl herinde, som vil prøve at at forklare mig, hvordan man laver en forskrift på en parabel?
På forhånd TAK!
Venlig hilsen Sofie.
svjv. laver man ikke en forskrift for en parabel, men omvendt, forskriften for en parabel er givet ved: f(x) = ax^2 + bx + c, hvor der kan knyttes en passende tolkning til a, b ,c.
Svar #2
09. juni 2003 af Rune G. (Slettet)
Det er rigtigt forskriften for en parabel er givet ved f(x) = a*x^2 + b*x + c, a og b er reelle tal og a forskellig fra 0. C er skæring med y-aksen.
Hvis a
Rødderne for en parabel (der hvor den skærer x-aksen) findes ved:
x = (-b +- kvadratrod(d))/2*a, hvor d = b^2-4*a*c.
Fortegnet for d angiver også hvor mange gange grafen skærer x-aksen (dvs. hvor mange rødder der er):
dd=0 der er et skæringspunkt, dvs. toppunktet er på x-aksen.
d>0 der er to skæringspunkter (der er to rødder).
Toppunktets koordinater findes veed:
(xtop,ytop) = (-b/(2*a) , -d/(4*a)).
Det var lige de vigtigste "fingerregler" tror jeg.
Hvis a
Rødderne for en parabel (der hvor den skærer x-aksen) findes ved:
x = (-b +- kvadratrod(d))/2*a, hvor d = b^2-4*a*c.
Fortegnet for d angiver også hvor mange gange grafen skærer x-aksen (dvs. hvor mange rødder der er):
dd=0 der er et skæringspunkt, dvs. toppunktet er på x-aksen.
d>0 der er to skæringspunkter (der er to rødder).
Toppunktets koordinater findes veed:
(xtop,ytop) = (-b/(2*a) , -d/(4*a)).
Det var lige de vigtigste "fingerregler" tror jeg.
Skriv et svar til: Parabler
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
