Matematik

f(x)<4

07. juni 2010 af 11nanza11 (Slettet)

Hej
Jeg sidder med en opgave der hedder:

Foklare hvordan man kan løse en ulighed grafisk, brug eksempel: f(x)<4

Jeg er lost! Jeg kan slet ikke huske hvordan man gør. Man må gerne svare på, hvordan man beregner den i stedet for grafisk - da det nok er lidt svært at vise herinde(:


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis f(x)<4, så er f(x)-4<0 (negativ), så alle de y-værdier, der ligger under x-aksen tilfredsstiller uligheden, så tegn i stedet grafen

g(x) = f(x)-4 og find intervallet


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2010 af AMelev

Det er ikke alle uligheder, der kan løses ved beregning (faktisk er det nok de færreste), men alle kan løses grafisk.
v(x) < h(x)

Metode I:
Tegn graferne for de to funktioner v(x) og h(x) i samme koordinatsystem.
Bestem skæringspunkternes 1. koordinater (evt. ved at løse den tilsvarende ligning v(x) = h(x) ved beregning).
v(x) og h(x) er 2. koordinaterne, så den største skal ligge øverst. I dette tilfælde finder du altså, hvor h-grafen ligger over v-grafen. Marker området fx ved at farve den tilsvrende del af den ene af graferne.
Løsningen til uligheden er så de(t) - x-interval(ler), der svarer til det .

Metode II: Som #1 anvender
Benyt løsningsreglerne for uligheder til at skaffe 0 på den eneside af ulighedstegnet f(x) = v(x) - h(x) < 0.
Teg grafen for f(x) og bestem nulpkt. (evt ved at løse ligningen f(x) = 0.
Marker så den del af grafen, der opfylder uligheden - i dette tilfælde den del, der ligger under 1.aksen (< 0)
Løsningen til uligheden er så de(t) - x-interval(ler), der svarer til det markerede.

De 2 metoder er præcis lige gode, så vælg, hvilken der passer dig bedst.


Svar #3
08. juni 2010 af 11nanza11 (Slettet)

mange tak :)


Skriv et svar til: f(x)<4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.