Matematik

Faktorisering af andengradspolinomium

09. juni 2010 af CarolineRasmus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer derude .
Jeg sidder netop og læser til matematik eksamen og studser over faktorisering af et andengradspolynomium.
Det er meget længe side vi havde om dette, så jeg kunne godt bruge lidt hjælp .
Eksamensspørgsmålet lyder:

Beskriv forskriften og grafen for et andengradspolynomium, herunder betydningen af a og c samt diskriminanten.
Bevis hvordan et andengradspolynomium kan faktoriseres, når rødderne er kendte.
 

Første del har jeg klaret mht. forskriften, grafen og betydningen af a, c og d.
Men jeg kan ikke huske hvordan et andengradspolynom faktoriseres, når rødderne er kendte?

Er der nogle der kan hjælpe ?
Mvh,. Caroline


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2010 af Economist (Slettet)

f(x)=a(x-x0)(x-x1), hvor x0 og x1 er rødderne.


Svar #2
09. juni 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Det var ikke et særligt brugbart svar da jeg ikke kan huske hvad det vil sige at faktorisere .. Hvad er formålet med det?

Men ellers pænt af dig at prøve .


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. juni 2010 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. juni 2010 af Economist (Slettet)

Det vil blot sige, at du skriver polynomiet op i faktorer. En faktor er jo noget, der ganges på noget andet. Og når du faktoriserer skriver du polynomiet op, så der står gange imellem alle led.

Da får du det nemlig på formen

f(x)=a(x-x0)(x-x1), hvor x0 og x1 er rødderne.

Vil du da gerne finde rødderne, kan du nøjes med at bruge nulreglen, der siger, at

x-x0=0 <=> x=x0 v x-x1=0 <=> x=x1.

Det er altså bare en måde at forkorte et polynomium på, så du hurtigere kan aflæse dine rødder end ved at bruge diskriminantformlen. Når du skal beregne rødder i tredjegrads- og n-gradspylonomier er formlerne for at finde rødderne enten meget lange eller også findes de slet ikke, hvorfor faktorisering meget muligt er eneste mulighed for at finde løsningerne. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. juni 2010 af NejTilSvampe

nvm :p


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. juni 2010 af Mimical (Slettet)

Læs mit notat om 2. gradspolynomier. Du kan finde det her: (Link fjernet pga. dødt link. Mvh. Studieportalen.dk)


Skriv et svar til: Faktorisering af andengradspolinomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.