Studievalg og videregående studie

Karakter tæller kun 0,75?

16. juni 2010 af hyn1000 (Slettet)

Hvad er det for noget pis? Hvis man kun har været oppe i en eksamen i den pågældende, burde den så ikke tælle 1,5?

Det "gavner" jo mere dem mere lave karakterer, end dem med høje.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2010 af Djemba (Slettet)

Hvad fanden snakker du om?

Fagene vægtes jo forskelligt. Og det gavner altid mere at få højere karakter.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. juni 2010 af Alkymisten (Slettet)

Fag på A-niveau:


Et fag på A-niveau vægtes dobbelt, dvs. det har vægten 2. Men da et fag på Aniveau
typisk har både en mundtlig og en skriftlig karakter, får de enkelte karakterer
kun vægten 1. Dette gælder også eksamenskaraktererne, uanset om
faget udtrækkes til mundtlig eksamen eller ej. Den skriftlige eksamenskarakter
får vægten 1, og den mundtlige eksamenskarakter får også vægten 1, hvis faget
altså udtrækkes. Fx kan man se på beviset, at Dansk ikke blev udtrukket til
mundtlig eksamen for den pågældende elev. Men den skriftlige karakter har
altså stadig vægten 1.
Undtagelsen er faget historie, fordi historie ikke har en skriftlig karakter
(hverken som årskarakter eller til eksamen, idet man jo ikke kan komme til
eksamen i skriftlig historie). Som det eneste fag på A-niveau tæller historiekarakteren
altså dobbelt, og det både som årskarakter og eksamenskarakter,
hvis historie ellers udtrækkes til mundtlig eksamen for den pågældende elev.
Læg også mærke til, at de to særlige karakterer for studieretningsprojektet og
almen studieforberedelse også vægtes dobbelt. De ækvivalerer altså et A-niveau
fag, selv om de jo ikke regnes for fag som sådan.
 

Fag på B-niveau:


Et fag på B-niveau tildeles vægten 1.5. Hvis faget både har en mundtlig og en
skriftlig karakter tildeles disse karakterer derfor hver for sig vægten 0.75. Det
gælder fx fagene fransk fortsætter på B-niveau og fysik på B-niveau. Men læg
mærke til at da man ikke kan gå til skriftlig eksamen i disse fag får den mundtlige
karakter til eksamen fuld vægt, dvs. 1.5 – hvis det ellers udtrækkes. Der er
også fag på B-niveau som mangler en skriftlig årskarakter (lige som historie
gjorde det på A-niveau). Det gælder fx samfundsfag. Her tildeles den ene årskarakter
faget disponerer over altså fuld vægt, dvs. vægten 1.5.
Lectio: Dokumenter > Grupper > Alle lærere > Karakterskala

Fag på C-niveau:


Fag på C-niveau tildeles vægten 1. Hvis faget både har en mundtlig og en
skriftlig karakter tildeles disse karakterer derfor hver for sig vægten 0.5. Det
gælder fx matematik på C-niveau (dvs. på studieretninger, hvor matematik ikke
er et studieretningsfag.) Men da man ikke kan komme til skriftlig eksamen på
C-niveau vil en mundtlig eksamenskarakter altid få vægten 1.
 

Samlet konklusion: Alle karakterer optræder med en vægt, der kan antage en
af de følgende fem værdier: 0,5 – 0,75 – 1 – 1,5 – 2.
 


Svar #3
16. juni 2010 af hyn1000 (Slettet)

Okay, jeg fik ikke skrevet nok oplysninger.

Ja, selvfølgelig vægtes fagene forskelligt. Mit er problem er: Jeg havde et B-niveau fag sidste år (2. g), hvor man kun kunne komme op i den mundtlige eksamen (selvom man både fik skriftlig og mundtlig årskarakter), og denne karakter blev derfor vægtet med 1,5. I år har jeg så været til eksamen i et B-niveau, hvor jeg kun kom op i den mundtlige dimension af faget. Altså kun 1 eksamenskarakter, i modsætning til 2 årskarakterer.

Så spørger jeg: Burde denne karakter så ikke vægtes med 1,5, nu hvor man ikke skal op i den skriftlige dimension af faget. Jeg føler mig snydt for en karakter.

"Og det gavner altid mere at få højere karakter."

Jeg mener, at det ikke ligeså meget udover folk, som har dårlige karakterer. F. eks:

12 = 12*0,75 = 9 (mistet 3)

4 = 4*0,75 = 3 (mistet 1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. juni 2010 af Alkymisten (Slettet)

#3

Hold nu lige kæft og læs #2 engang! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. juni 2010 af Fiks (Slettet)

Hyn1000  det du laver er ikke et vægtet gennemsnit. du deler bagefter med det antal koefficienter der er ganget på alle fagene..

Eksempel: En elev har 4 fået 4 i en eksamen med vægtning 0,75 og i en med vægtning 1

Gennemsnit:   (4*0,75+4*1,0)/(1+0,75)= 4

Altså i de to tilfælde du har nævnt bliver gennemsnittene:

12 og 4 når du deler med de 0,75 igen.

Selvom reglerne ikke er nemme at forstå for sproglige så er de dog ikke uretfærdige, du har blot misforstået dem.  


Svar #6
16. juni 2010 af hyn1000 (Slettet)

"Hvis faget både har en mundtlig og enskriftlig karakter tildeles disse karakterer derfor hver for sig vægten 0.75. Det
gælder fx fagene fransk fortsætter på B-niveau og fysik på B-niveau. Men læg mærke til at da man ikke kan gå til skriftlig eksamen i disse fag får den mundtlige karakter til eksamen fuld vægt, dvs. 1.5."

Det er netop det, som jeg synes er irriterende. Hvis man kommer til mundtlig eksamen i kemi B-niveau, vægtes karakteren med 1,5 (altså ligesom de 2 årskarakterer gør tilsammen). Hvis man derimod kommer til mundtlig eksamen i engelsk B-niveau, vægtes den kun 0,75, fordi nogle (?) åbenbart har chance for at komme op i både skriftlig og mundtlig engelsk.

Altså det kan bedre betale sig for kemi-elever (B-elever) at få 12 til eksamen, end det kan for engelsk-elever (antaget, at de kun skal op til én eksamen).


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. juni 2010 af Fiks (Slettet)

Nu er engelsk(b niveau er obligatorisk) jo noget alle har i modsætning til kemi, og eftersom du kunne have læst reformen inden du valgte fag er der ikke noget uretfærdigt i det. Chancen for at komme op i kemi b er tilgengæld også mindre pga. udtræksreglerne.

Der er altså ikke noget uretfærdigt  i det, du føler dig bare snyt fordi du ikke satte dig ind i reglerne inden du gik til eksamen..


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. juni 2017 af MadsBjorn (Slettet)

Hvorfor er alt vand ikke samlet på den sydlige halvkugle, hvis jorden er rund?! Jorden er flad!


Skriv et svar til: Karakter tæller kun 0,75?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.