Matematik

Parablens symmetri

20. juni 2010 af Katrine7 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen der lige vil gennemrette mit bevis for parablens symmetri?

Da jeg ikke kan få det hele til at give mening, går jeg ud fra at der er nogle fejl i. Det jeg især er i tvivl om er markeret med rød .

Skal til eksamen imorgen, så det ville da være rart hvis der kom et svar hurtigt :)

Vedhæftet fil: bevis.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
20. juni 2010 af placebo321 (Slettet)

Se under udledningen for symmetri. Jeg forklarer gennemgangen grundigt


Svar #2
20. juni 2010 af Katrine7 (Slettet)

Hvor finder jeg den henne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. juni 2010 af placebo321 (Slettet)

Kan man ikke se det vedhæftede dokument?


Brugbart svar (2)

Svar #4
20. juni 2010 af placebo321 (Slettet)

Jeg prøver at ligge det ind som PDF


Brugbart svar (2)

Svar #5
20. juni 2010 af nelle33 (Slettet)

se vedhæftet dokument for figur.

Først tegnes en parabel med skæringspunkt c, dernæst slås en vandret linje derigennem. Nu sættes punktet A hvor linjen skæres parablen. x1 sættes, så f(x1) = a, og så er ½x1 = førstekoordinatet til toppunktet, eller symmetriaksen. 

Først ses det, at f(x1) = c.
Nu sættes f(x1) ind i foreskriften f(x1) = ax^2 + bx + c           , a ikke lig nul:

f(x1) = c = ax1^2+bx1+c                                     nu trækkes c fra:

ax1^2 + bx1 = 0                                                   x1 sættes uden for parentes

x1(ax^2 + b) = 0                                                     nulreglen benyttes:

x1 = 0         v         ax1 + b = 0 

x1 = 0         v          ax1 = - b

x1 = 0         v          x = -b/ a

vi har nu fundet x koordinaten til A, og da den søgte x koordinat til toppunktet er ½ gange koordinaten til A:

½x1 = 1/2 *-b/a = -b/2a                             ( brøk regneregler)

håber det hjalp :-)

Vedhæftet fil:paravel.bmp

Svar #6
20. juni 2010 af Katrine7 (Slettet)

Tusind tak begge to! Det hjalp rigtig meget!


Svar #7
20. juni 2010 af Katrine7 (Slettet)

#3 : der hvor du har skrevet leddene skal have fællesnævner. Hvordan kom du frem til tredje brøk?


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. juni 2010 af nelle33 (Slettet)

 der står bare c, og brøken forlænges derfor med 4a både i tælleren og i nævneren.

altså 4ac / 4a  

:-)


Svar #9
20. juni 2010 af Katrine7 (Slettet)

Nåååårh! :P Okay - tak!


Skriv et svar til: Parablens symmetri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.