Matematik

Hjælp!! :/

12. juli 2010 af wos12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har virkelig svært ved at løse disse opgaver, da jeg ikke har haft matematik  i rigtig rigtig lang tid.

Nogen som vil hjælpe? Jeg vil være så taknemmelig :(

Løs ligningerne:

a) 5x2-4x-1=0

b) 4x2-4x+1=0

c) 4x2-3x+1=0

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juli 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Slå formlen op for løsning af en andengradsligning. :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. juli 2010 af NejTilSvampe

det nemmeste er at gøre ligesom Jerslev skriver i #1. 

Men hvis du er skrap til matematik, og har et godt overblik, så kan du bruge kvadratsætningerne og faktorisere ligningerne.

Det kræver godt nok noget øvelse, og det er ikke alle andengradsligninger der er lige nemme.

b'eren kan man f.eks. godt.

først deler jeg med 4 i hvert led

x^2 - x + 1/4 

så skal du finde to tal som lagt sammen skal give "-b", i vores tilfælde +1 og på samme tid give "c" når vi ganger dem sammen. I vores tilfælde er c=1/4.

de to tal må gerne være det samme tal, så 1/2, er svaret, for -(1/2+1/2) = -1 = b  og 1/2*1/2 = 1/4 = c

så x^2 -x + 1/4 = (x-1/2)^2 

og derfor er 4x^2 -4x + 1 = 4(x-1/2)^2 

Løsningen til b, er altså derfor 1/2

Hvis det forvirede dig mere end det gavnede, så gør som #1 skrev. Det kræver lidt øvelse at gøre sådan som jeg lige gjorde.


Svar #3
12. juli 2010 af wos12 (Slettet)

Vil du ikke bare vise en til, så du sød? jeg kan virkelig ikke :( flover miig. det bar så længe siden med matematik.


Svar #4
12. juli 2010 af wos12 (Slettet)

Nej overhovedet ikke, men jeg tror bare det tar en hel del tid, for mig og huske al det der igen  som  du siger kræver det øvelse, men hvor er du dog bar skøn , du gider hjælpe mig . Jeg dør snart af stress .


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. juli 2010 af ramme2 (Slettet)

en mere simpel fremgangsmåde er at bruge formlen for andengradsligninger. Den hedder  

x= -b+- √(b2-4ac) /2a     og forudsætter at udtrykket i andengradsligningen er =0.  Hvis du tager ligningen

5x2 -4x-1 = 0 og sætter ind i udtrykket ax2 +bx + C =0      a =5     b= -4     c= -1   og sætter ind i formlen får du

X = 4+- √ (42-4*(-5)(-1)  / (2*5)

x= 4+- √36  /10       x= 1   og x= x=-1/5

Der kan være 2 løsninger til en andengradsligning. Det skyldes at en andengradsligning refererer til en parabels skæringspunkter med x-aksen.


Svar #6
12. juli 2010 af wos12 (Slettet)

Du for skøn Ramme2 , hvordan kunne man gøre det i c'eren , kan du hjælpe mig? Er ved at miste hjernen :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juli 2010 af ramme2 (Slettet)

i C laver du samme fremgangsmåde

4x2 - 3x + 1 = 0       a= 4        b=-3      og c=1

x= -b+- √(b2-4ac) /2a

x= 3 +- √ ((-3)  -4*4*1) /(2*4)     x= 3+- √-7 / 8       Denne ligning har ikke nogen løsning da diskriminanten (det der er inde under kvardratrodstegnet)  er negativ (-7) . En kvardratrod må som bekendt ikke være negativ. Her skal du forestille dig et andengradspolynomium der ikke skærer x-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juli 2010 af mathon

skrevet kort
og alment:

                            a·x2 + b·x + c = 0     a≠0

   d = b2 - 4ac

                            hvis
                                        
d≥0           x = (-b±√(d)) / (2a)
                                         d<0        ingen reel løsning

som i
               c)
                     a = 4
                     b = (-3)
                     c = 1

                     d = (-3)2 - 4·4·1 = 9 - 16 < 0
hvorfor
                     4x2 - 3x + 1 = 0      ikke har nogen reel løsning
 


Skriv et svar til: Hjælp!! :/

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.