Matematik

Vektorregning

13. juli 2010 af wos12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens, mit spørgsmål lyder:

Lad der om vektorerne a og b gælde at | a| = 2, b= 3 a^-> - a-->.

a)Bestem arealet af parallelogrammet  udspændt af a--> og b-->.

b) Bestem vinklen mellem vektorerne a--> og b-->.

c) Bestem projektionen af vektor b--> på a-->.

Jeg går virkelig i stå med vektorregning, især det her.. Det er virkelig nyt for mig .. Jeg håber I vil hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juli 2010 af NejTilSvampe

 de der pile der forvirer mere end de gavner..  nogle lærebøger skriver vektorer med fed skrift, det ville være nemmere at læse.

hvad mener du med  a^-> - a-->  ??

a) arealet af parellogrammet finder du ved at tage den numeriske værdi af determinanten:  |det(a,b)| = a*b*sin(v)

b) vinklen mellem vektorerne kan du finde ved skalarproduktet: cos(v) = ab/(|a|*|b|)

c) brug projektionsformlen. Slå den lige selv op.


Svar #2
13. juli 2010 af wos12 (Slettet)

Hejsa , jeg mener bare b=3hat a (<--kalder min lærer for) minus a. Forstår du ? Det er lidt svært at forklare :)

Når du siger at jeg skal tage den numeriske værdi af determinanten , og vist formlen , skal jeg så skrive tallene ind der hvor der står: det(a,b) altså: det(2,3)? Også gange dem med hinanden ? 2*3*sin(v) eller hvad? også får jeg svaret? jeg forstår ikke rigtig det med a og b?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juli 2010 af mathon

   b = 3·â - a                                                     (tegn den retvinklede trekant)

   |b| = √(10)·|a| = √(10)·2 = 2√(10)

   |a|·|b| = 4√(10)

   a·b = a·(3·â - a) = 0 - a2 = -|a|2 = -22 = -4

   cos(V) = (a·b) / ((|a|·|b|)) = (-4) / (4√(10) = -1/√(10)

   V = cos-1(-1/√(10)) = 108,435º


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juli 2010 af mathon

a)
        arealet af parallellogrammet  = (|a|·|b|)·sin(V) = 4√(10)·sin(108,435º)  = 12

c)
        ba = ((a·b) / |a|2a = -4/(4)·a = -a


Svar #5
13. juli 2010 af wos12 (Slettet)

Hej Mathon, nu forstår jeg det meget bedre , tusind tak :) Hvor du bare sød :)

Jeg har en anden opgave:

Bestem determinanten til vektorparret (a,b) og afgør om vektorerne er parallele når:

a) a=(1,1) og b= (2,3)

b)  a=(-1,4) og b=(3,3)

c) a= (2,2) og b= (-6,-6)

Jeg har prøvet at løse den første a), men ved ikke om det er korrekt . Jeg har brugt formlen: det(a,b)= â*b

Så har jeg skrevet:

=(-1,1)*(2,3)

=-1*2+1*3

=1*3-1*2

=|1*2| |1*3|

Tja, jeg nu ikke så god til det men har prøvet mig frem. :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juli 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:vektor-regning_13.doc

Skriv et svar til: Vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.