Matematik

TANGENTHÆLDNING

14. august 2010 af Halenur (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen

Sidder lidt fast med denne opgave:

Forklar med egne ord, hvordan man bestemmer en tangenthældning og hvordan hænger den sammen med differentialkvotient. Du skal gøre rede for

delta y / h = f(x0+h)-f(x0) / h --> f' (x0) for h --> 0

Jeg ved, at man finder sekantentshældning ved as= delta y / delta x. Herved kan man benytte sig af tretrinsreglen. Men hvad så med tangent hældningen, er det f'x0

Er der nogle, der vil forklare mig det, og evt. hvordan man bestemmer det?

Mange tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2010 af mette48 (Slettet)

Når delta x går mod nul og sekandens længde bliver kortere, nærmer den sig tangenten og sekandens hældning nærmer sig tangenthældningen.


Svar #2
14. august 2010 af Halenur (Slettet)

Mange tak Mette. Men dvs. når man har bestemt grænseværdien, er det så tangentens hældning, og hvad har det at gøre med differentialkvotient?? Hvordan vil du forklare dette

delta y / h = f(x0+h)-f(x0) / h --> f' (x0) for h --> 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2010 af mette48 (Slettet)

Tja nu havde været rart at kunne lave en tegning, men du kommer selv til at tegne.

Tegn en buet linie i et koordinatsystem, dette er afbildningen af din funktion f.

Afsæt et punkt på linien. Dette punkt er (x0 , f(x0))

tegn fra punktet vandret mod højre  og deerefter lodret op/ned til den buede linie igen. Dette punkt er

Det stykke du tegnede til højre kaldes h

punktet til højre på den buede linie er (x0+h , f(x0+h))

tegn den sekant, der går mellem de  2 punkter på den buede linie.

Hældningen af denne linie er [ f(x0+h)-f(x0)] / [ (x0+h)-x0 ]   trækker sammen i sidste parentes

delta y/h er sekandens/tangenteds hældning

delta y/h = [ f(x0+h)-f(x0)] / h

Håber det hjælper lidt


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2010 af TorbenA (Slettet)

Det var vist ikke helt det, du spurgte om?

Ja, som Mette siger, er grænseværdien det samme som hældningen af tangenten (sekanten vipper og bliver tangent, når h er gået mod nul).

Differentialkvotienten er defineret til at være den samme grænseværdi. Det er nok, fordi man gerne vil have et matematisk ord for det. Og derfor er differentialkvotienten, ( f '(x0) ), det samme som tangenthældningen i punktet

(x0,f(x0)).

På Mettes tegning er h = x - x0 og delta y = f(x0+h) - f(x0). Det forklarer det første lighedstegn. Hvis denne brøk har en grænseværdi, når h går mod nul, kalder vi den for f '(x0) og kalder den også differentialkvotienten. Dette skulle forklare hele din formel.


Skriv et svar til: TANGENTHÆLDNING

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.