Matematik
Middelsummer
Der er en sidste opgave, hvor jeg har brug for hjælp. Resten kan jeg forhåbentlig løse selv. Den er lidt speciel, så jeg har vedhæftet en scanning af den. Det er nok den, som jeg har sværest ved at løse, og derfor er den nok vigtigst. Alt hjælp er igen meget velkommen. Det vil stille mig væsentlig bedre til eksamen.
Svar #1
19. august 2010 af Andersen11 (Slettet)
Har du klarhed over, hvordan en middelsum for en funktion er defineret?
Intervallet [a,b] , hvorpå den kontinuerte funktion f(x) er defineret, deles i et antal del-intervaller ved punkterne xi , i=0,1,...,n , med x0 = a, og xn = b, og xi-1 < xi . I hvert af delintervallerne [xi-1,xi] vælges et tal ξi . En middelsum for f(x) svarende til den betragtede intervalinddeling og de valgte punkter er da
M = ∑i=1n f(ξi)·(xi-xi-1) .
Se nu på den summen i opgaven:
∑i=1n n/(i2+n2) = (1/n) ∑i=1n 1/(1+(i/n)2) .
Det er helt klart en middelsum for funktionen f(x) = 1/(1+x2) på intervallet [0,1] , svarende til intervalinddelingen xi = i/n og de valgte punkter ξi = i/n .
Beregn dernæst
∫01 dx/(1+x2) på sædvanlig analytisk vis. En stamfunktion til funktionen f(x) = 1/(1+x2) er jo Arctan(x), så integralet har værdien Arctan(1) = π/4 . Da funktionen f(x) er kontinuert på [0,1], vil middelsummen M konvergere mod π/4 for n→∝. Det er essentielt indholdet i det sidste spørgsmål.
Svar #2
25. august 2010 af lukasjensen1 (Slettet)
Der er mange huller, da jeg har været fraværende i en stor del af undervisningen. Jeg har dog fået set nærmere på det nu, og din forklaring giver mening.
Skriv et svar til: Middelsummer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
