Fysik

spm til fysikrapport

26. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)
Hejsa folkens:)

På den sidste side på denne hj.side:

http://henrik.thuesen.person.emu.dk/hth/fysplus/vejledninger/Det%20ballistiske%20pendul.doc

er der nogle spm, og jeg tænkte på om nogen ville kigge på dem og give et bud...

på 1. og 2. spm har jeg et bud men jeg tror ikke det er tilstrækkeligt...

tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2005 af y06svale (Slettet)

min computer er lidt langsom, jeg vil gerne hjælpe hvis du gider at skrive opgaverne her!!

Svar #2
26. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

Opgaver:


• Hvor stor en fejl begår vi ved at sige M + m = M ? Og hvor meget betyder det for vores værdi for v?

• Hvad er fordelen ved at måle svingningstiden T i stedet for pendullængden l?

• Beregn stighøjden ved et skud med luftriffelen

• Beregn den maximale skudvidde med luftriffelen

• Beregn haglets impuls og kinetiske energi

• Hvordan kan man beregne riffelens rekylhastighed?

Svar #3
27. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

anyone?

Svar #4
27. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

er der slet ingen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2005 af Lurch (Slettet)

1) v=k*(M+m)/m
her er k =x2PI/T
uden approks af masse
v=k*M/m +k
med masse approx.
v=k*M/m
det vil sige når du laver din approx med massen, at din v bliver k for lille

3) stighøjden kan du beregne ud fra dine forsøgs data, i det du har regnet dig til v, så brug din formel #3 feks. jeg går ud fra de spørger om h?

4)den maksimale skudvide kan bereges ud fra et vandret kast. hvor langt den når, før den falder til jorden pga tyngdekraften. Ved ikke om du har opgivet noget omkring luftmodstand?

5) brug din beregnede v til at finde impuls og kinetisk energi

6) riflens rekyl kan du beregne ud fra v og hvis du kender riflens masse. brug impuls bevarelse

Svar #6
27. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

tak lurch...håber jeg kan vende tilbage til dig i tilfælde af flere spm:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. marts 2005 af Lurch (Slettet)

du spørger bare løs hvis det er noget

Svar #8
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

jeg tænkte på om du havde løst til at uddybe svar 1... og måske fortælle lidt om størrelsen af fejlen vi begår ved at sige M+m =M...

på forhånd tak!!

Svar #9
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

og hvis ikke det er for meget forlangt, ville det være dejligt med en besvarelse på opg 2:)

Svar #10
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

PÅ spm 1 og 2 har jeg svaret følg.

1) Ved at sige begår vi ikke en frygtelig stor fejltagelse idet M er meget større end m og m er i virkeligheden heller ikke så stor, i vores tilfælde var massen af haglet (altså lille m) lig 0,9g, hvilket er en meget lille værdi i forhold til M = 319,6g. Dermed vil det heller ikke have nogen betydning for værdien for v.


2) Fordelen ved at måle svingningstiden T i stedet for pendullængden l er at det er mere veldefineret og mere præcis



men ved ikke om det er rigtigt

Svar #11
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

hvilken formel kan jeg bruge i spm 4?

Svar #12
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

Til det sidste spm altså opg.6 der har jeg ikke rekylens masse...hvad gør jeg så?

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. marts 2005 af Lurch (Slettet)

1) v=k*(M+m)/m
her er k =x2PI/T
uden approks af masse
v=k*M/m +k
med masse approx.
v=k*M/m
det vil sige når du laver din approx med massen, at din v bliver k for lille

Forstod du den omskrivning? Du kan jo så direkte regne k ud fra din T og x, og så hvor meget det reelt betyder i afvigelse
Hvilket ikke vil være meget

2) jeg har intet bud på hvorfor svingningstiden er bedre? Du kender jo din pendullængde. Jeg ville umiddelbart tro at det var nemmere at måle pendullængden end svingningstiden. Så jeg forstår det ikke.

4)der er ikke opgivet noget omkring luftmodstand?
Ellers skal du se på det som et vandret kast. Dvs du har en start højde over jorden hvor der skydes fra med starthastighed v. Kuglen vil fra den forlader riflen påvirkes af tygdekraften, som gør at den falder mog jorden. Den tid det tager for at den falder højden h er givet ved
h=(1/2)gt^2
standard accelereret bevægelse
den samme tid når den at bevæge sig vandret med konstant hastighed v
det du søger er da givet ved
s=v*t

6) Hvis du ikke kender riflens masse, kan du kun svare på det matematisk med bogstaver
for kuglen og riflen gælder jo at
(m+M)*0=m*v+M*u
u=-mv/M
dette er riflens hastighed

Svar #14
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

jamen hvordan ved du at uden approx af masse er det:v=k*M/m +k og ligeledes for med approx?

Brugbart svar (0)

Svar #15
28. marts 2005 af Lurch (Slettet)

jo din frmel siger
v=k*(M+m)/m
v=k*(M/m + +m/m)
v=k*(M/m + 1)
v=k*M/m + k
dette er uden app. da du jo ikke ahr smidt m væk

Med approx.
v=k*(M+0)/m)
v=k*M/m

når du smider m væk, mangler du altså ledet k i din beregning. Så din beregnede v bliver derfor en smule for lille


Svar #16
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

hvor er det min formel siger v=k*(M+m)/m

og hvorfor bliver 1 til k (hvis det er fordi det er en konstant burde det så ikke hedde noget andet idet vi allerede har en konstant med benævnelsen k)?

Svar #17
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

hmm opg 4 virker kryptisk for mig...hvilke værdier kender jeg? Jeg har projektilhastigheden, men jeg kender da ikke tiden?

Brugbart svar (0)

Svar #18
28. marts 2005 af Lurch (Slettet)

nej, men den kan du beregne, hvis du ved hvor højt oppe fra kuglen affyres. Se på den fremgangsmåde jeg skrev før
h=(1/2)gt^2
hvis kuglen affyres fra skulder højde vil h=1,6m ca.
tiden før kuglen falder til jorden bliver da
t=kvrd(2h/g)

Afstanden din kugle når vandret på tiden t med hastigheden v, bliver da
s=v*t
s=v*kvrd(2h/g)


Men alt dette tager slet ikke hensyn til luftmodstand! Jeg ved ikke helt hvor stor indflydelse det har, men tror det er en del.

Svar #19
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

nå men glem bare det spm, det er spm 1 der er vigtigt og den jeg rigtig gerne vil forstå...

(desuden har jeg ingen værdi for h)


Svar #20
28. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

ok ved at prøve mig frem har jeg fundet ud af det...Tusinde tak Lurch, du har været super:)

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.