Generelt

Kender du svaret ?

25. august 2010 af Spøgelset (Slettet)

Jeg ville lii spørge jer om om et forsøg.. To kasser i forskellige størrelser (den ene lille og den anden stor), men de har den samme vægt .. Hvad falder først ned? Den lille kasser der vejer 10 kg eller den store kasser der vejer 10kg??


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. august 2010 af Arkimedesanton (Slettet)

Den store? 


Svar #2
25. august 2010 af Spøgelset (Slettet)

Hvorfor ?? Der skal også en begrundelse ..


Brugbart svar (2)

Svar #3
25. august 2010 af Anders521

Hej Sara,

umiddelbart vil jeg tro at de begge falder på jorden samtidig. Men det er bl.a. under antagelsen at de falder fra samme højde.

Med venlig hilsen Anthony


Brugbart svar (2)

Svar #4
25. august 2010 af kimor (Slettet)

De to kasser vil ramme jorden samtidig. Helt fundamentalt kan man sige at tyngdekraften på et objekt er lig masse gange tyngdeacceleration. Og accelerationen er defineret som kraft divideret med masse. Altså: F= m*g, og a= F/m. Sætter vi disse to sammen kan vi se at massen faktisk er irrelevant; alting falder lige hurtigt når man taber det.

Begynder vi derimod at tage luftmodstand med i beregningerne kan vi se at opdriften på et faldende objekt er lig:
kvadratet på hastigheden gange arealet, gange en formkoefficient.

F= V^2 * A/2*rho-luft* C

Vi kan hér se at selve massen af det faldende objekt ikke har nogen betydning (så ved du det, selvom dette ikke har noget med din opgave at gøre). Så hvis de to objekter har samme form og størrelse, så vil de falde lige hurtigt.

Men da kasserne ikke har samme form, vil den store kasse selvfølgelig være udsat for en større vindmodstand, og derfor falde langsommere til jorden. Teoretisk set vil man dog kunne sige at to objekter vil falde med den samme hastighed, da de bliver påvirket af den samme kraft, nemlig tyngdekraften.
 

Så konklusionen bliver altså at de teoretisk set vil ramme jorden samtidig, men rent praktisk kan dette oftest ikke lade sig gøre, da luften spiller ind. Grunden til at jeg siger oftest er, at man kan foretage eksperimentet i et lufttomt rum!


Brugbart svar (2)

Svar #5
25. august 2010 af kimor (Slettet)

Glemte lige at tilføje at det selvfølgelig er (ligesom ved #3) under antagelse at kasserne falder fra samme højde :)


Svar #6
25. august 2010 af Spøgelset (Slettet)

jaa begge kasser fra den samme højde samtidig.


Brugbart svar (2)

Svar #7
25. august 2010 af kimor (Slettet)

Så er det som der står skrevet i #4


Svar #8
25. august 2010 af Spøgelset (Slettet)

tusiind takk :D


Svar #9
25. august 2010 af Spøgelset (Slettet)

Nogle der ved, hvad man kan bruge forsøget til ??


Skriv et svar til: Kender du svaret ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.