Fysik

Fodbolds begyndelsesfart

31. marts 2005 af TwoStates (Slettet)
Jeg sidder her og skal lave en fysikopgave, men jeg er kommet rimelig meget i tvivl om det overhovedet kan lade sig gøre.
Men nu kommer det:
"Under en fodboldkamp diskuterer to tilskuere, hvilken fart fodbolden opnår ved et målspark. De beslutter sig at vurdere denne fart ved det næste målspark. Den ene tilskuer måler, at der går 2,9 s, fra fodbolden forlader målmandens fod, til fodbolden igen rammer jorden. Den anden tilskuer bestemmer den vandrette afstand mellem fodboldens startsted og nedslagssted til 60 m.

a) Beregn fodboldens middelhastighed i vandret retning"

Den er jo så meget nem, for der siger man jo bare 60 m/2,9 s = 20,7 m/s

Så kommer der så:
"Man kan få en mere nøjagtig værdi for den søgte begyndelsesfart ved også at tage hensyn til fodboldens bevægelse i lodret retning.

b) Bestem en mere nøjagtig værdi for fodboldens begyndelsesfart. Man kan se bort fra luftmodstanden."

Det er så her jeg slet ikke kan følge med. Kan man overhovedet regne det ud på noget måde når man ikke får flere oplysninger ?
Hverken masse af bold, højden af bolden etc. etc., kun de ovennævnte fra før.
I såfald at man kan, så vil jeg da meget gerne høre hvordan :)

På forhånd tak !

Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hvis man ikke får at vide hvor højt i målet bolder går ind, hvilken vinkel spilleren sparker den afstad i, eller lignende, kan jeg ikke helt se at den kan løses.

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2006 af rostock (Slettet)

Håber det er i orden jeg opdaterer tråden, idet jeg selv er fanget ved dette sidste delspørgsmål.

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2006 af piper (Slettet)

Et rigtig godt hint ville være at slå op i din fysikbog under skråt kast eller hvad din bog kalder det :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. april 2006 af rostock (Slettet)

Ja, mit problem er blot, at jeg ingen vinkel, masse eller højde får oplyst

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. april 2006 af rostock (Slettet)

Løste den.. ellers tak

Brugbart svar (2)

Svar #6
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

På baggrund af teksten kan du opstille t*v_0*cosA = s og 0,5*g*t^2 = v_0*t*sinA, hvor v_= er begyndelseshastigheden, t er tiden, A er startvinklen og s er strækningen. Ved isolation af v_0 kan du løse ligningen, og finde A, og dernæst det ønskede v_0

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

Åh ok.. jeg har ihvertfald fået v_= til at være 25,12 m/s, hvilket jo stemmer overens med det foregående 20,7 m/s

Brugbart svar (5)

Svar #8
31. januar 2010 af løbendeæsel (Slettet)

Det er faktisk mere simpelt en som så... Du skal bare huske på at acceleration er ændring af hastighed.

Hvis du ser bort fra luftmodstand er den eneste kraft der virker på bolden efter sparket en LODRET kraft, nemlig tyngdekraften (g=-9.82 m/s^2).

Boldens bevægelse er symmetrisk om toppunktet i banen og bolden når derfor toppunktet efter 2.9/2 sekund = 1.45 sek.

Med andre ord har bolden 1.45 sekund til at bringe sin lodrette hastighed fra start-hastigheden ned til 0. Dette klares alene med en acceleration på 9.82 m/s^2.

Således bliver den lodrette starthastighed = 9.82 m/s^2 * 1.45 s = 14,24 m/s.

Og da den vandrette hastighed allerede er fundet til 20.7 m/s, så har vi den samlede starthastighed som

v = kvadratrod( 14.24^2 + 20,7^2) = 25 m/s = 90 km/t.


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. august 2011 af newspaper (Slettet)

 er det pythagoras du bruger i sidste sætning løbendeæsel, og i såfald hvorfor?


Skriv et svar til: Fodbolds begyndelsesfart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.