Matematik

Lommeregner...

13. september 2010 af Krustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg sidder og skal regne en opgave:

Tabellen viser sammenhørende værdier af løbedistance og den tid, det tager en kondiløber
at løbe distancen:


Løbedistance (km) 5 10 15 20
Løberens tid på distancen (sekunder) 1024 2136 3282 4453


I en model antages det, at kondiløberens tid som funktion af distancen er af typen
f (x)=b⋅x^a ,
hvor x er distancen (målt i km), og f (x) er kondiløberens tid (målt i sekunder).


a) Bestem tallene a og b .
 

Her er jeg ret sikker på at jeg bare kan bruge min lommeregner, men hvordan ved jeg simpelthen ikke - jeg mener at det er en potens-funktion, men hvordan kan man regne a og b på en TI-89?

Håber i kan hjælpe, for jeg er helt lost. Hvordan kan det være at lommeregnere skal være så komplicerede? :-P


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 du behøver ikke bruge din lommerregner, det ved du godt ikke? 

- skal jeg vise dig hvordan?

ps. jeg kender kun TI-enspire


Svar #2
13. september 2010 af Krustin (Slettet)

Ja, det må du meget gerne. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 du har nogle punkter , det er sekunder og distance... - disse punkter ligger på en linje i form af en ligning i en graf..

der kan du gøre sådan ved at lave nogle værdier.

x1 = 5   og   x2 = 10   |     y1 = 1024  og  y2 = 2136

a : den (x2-x1)'ende rod af (y2-y1)

b: y1 / a^(x1) 

derefter sætter du det bare sammen til en ligning.


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. september 2010 af PeterValberg

TI89:
------

{5,10,15,20} → L1 (pilen dækker over STOre kommandoen)

{1024,2136,3282,4453} → L2

PowerReg L1,L2 (MATH, STATISTICS, REGRESSIONS)

ShowStat (MATH, STATISTICS)

Vær opmærksom på, at TI89 og TI-nspire "bytter rundt" på a og b i forhold til formen f(x)=b·xa

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2010 af nordfyn (Slettet)

svar 4: 

Så teknisk er jeg ikke ...


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2010 af PeterValberg

#5 Det bliver du næsten nødt til at blive, da regression er den eneste måde, hvorpå man kan bestemme en forskrift for en funktion, når der er opgivet flere punkter på grafen for funktionen, - spørg din lærer til råds :-)

#3 den metode, du angiver er sådan set korrekt, HVIS der KUN var opgivet to punkter, i det tlfælde, at der er opgivet flere (som i dette tilfælde), SKAL alle data (punkterne) anvendes for at bestemme forskriften (vha. regression), - alt andet vil være forkert og trække ned ved eksamen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
15. september 2010 af Krustin (Slettet)

Tak! :-) nu fandt jeg svaret.


Skriv et svar til: Lommeregner...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.