Matematik

simplificere.

19. september 2010 af sssl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej .

Jeg skal simplificerer en opgave, håber nogen kan hjælpe mig.

jeg skal simplificerere : 1/2^x = 5/8^x+3

Jeg tænkte på, at bruge reglen ln(1/x) = - ln x

Men så får jeg det til ---> - ln (2 ^x ), også ved jeg ikke hvad jeg skal gøre med den anden, fordi der er et 5 tal der oppe, hvordan skal jeg skrive den om ?

Og er det overhovedet den rigtige formel jeg bruger ?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Benyt logaritmeregnereglen: log(a^x)=x*log(a)


Svar #2
19. september 2010 af sssl (Slettet)

På begge sider, eller kun på den ene side?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Du skal altid tage den på begge sider af lighedstegnet..


Svar #4
19. september 2010 af sssl (Slettet)

Okay tak..

Jeg prøver :)


Svar #5
19. september 2010 af sssl (Slettet)

Kan jeg godt bruge reglen ln (x^r) = r ln x ?

er det ikke det samme ?


Svar #6
19. september 2010 af sssl (Slettet)

Men det kan jeg da ikke gøre, når der står 5/8^x+3

jeg kan jo ikke ignorere 5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Den naturlige logaritme hører sammen med grundtallet e, og 10-tals logaritmen hører til 10..

Men du sørger jo bare for at gange med 8^x-3 på begge sider af lighedstegnet.


Svar #8
19. september 2010 af sssl (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt. jeg har jo 2 brøker, jeg kan ikke bare gange 8^x-3 på begge sider.


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Joh.. Det kan du sagtens.. Du må gange lige hvad du vil, bare du gør det på begge sider af lighedstegnet.. (Altså lige med undtagelse af  0)


Svar #10
19. september 2010 af sssl (Slettet)

Når okay, skal jeg så gange 8^x+3 allerførst, og bagefter bruge logaritme reglen ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Jah.. Lige præcis..


Svar #12
19. september 2010 af sssl (Slettet)

men så står der jo

1/(2^x) * 8^x+3 = 5 

den kan jeg ikke tag logaritmen af..


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Hvis du så ganger med 2^x på begge sider kan du tage logaritmen..


Svar #14
19. september 2010 af sssl (Slettet)

skal jeg gange med 2^x på begge sider, før jeg ganger 8^x+3, eller efter jeg har gjort det?


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Det vil ikke gøre nogen forskel hvad du gør først.. Det ændrer ikke på ligningen, men gør dig bare i stand til at benytte en regneregel..


Svar #16
19. september 2010 af sssl (Slettet)

Jeg har fået den til

8^x+3 = 5 * 2^x

nu vil jeg benytte regnereglen ln(x^r) = r ln x..

ser det forkert ud ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Du skal nok bruge log.. Men ellers er det rigtigt nok.. Er du forresten sikker på at du har skrevet formlen rigtigt ind i starten??


Svar #18
19. september 2010 af sssl (Slettet)

Ja det har jeg ..

Og jeg skal bruge ln regneregel, fordi resultatet bag i bogen giver ln5 - 9ln2 / 2ln2


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Okay.. Jamen så er alt jo godt


Skriv et svar til: simplificere.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.