Matematik

Differentialligning

26. september 2010 af sasc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har problemer med opgave 2015 i Gyldendals Gymnasiematematik A, arbejdsbog

I et bestemt område er der en bestand af fisk. Antallet af fisk i bestanden, angivet i tusinder, beskrives i en model ved en funktion N af tiden t, angivet i år. Funktionen N er løsning til differentialligningen

N'(t) = 0,00047 * N * (205 - N)

Det oplyses, at N(0) = 30

a) Benyt modellen til at bestemme antallet af fisk til tidspunktet t = 6

b) Hvornår består bestanden af 100000 fisk

c) Bestem N'(t) på det tidspunkt, hvor den er størst, og giv en fortolkning af dette tal

Kan jeg ´få lidt hjælp til at komme i gang?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2010 af mathon

alment
                   y ' = ay·(M-y)

har den fuldstændige løsning

                   y = M/(1+Ce-aMx)

som specifikt
giver

                  N ' = 0,00047N·(205-N)

har den fuldstændige løsning

                  y = 205/(1+Ce-0,00047·205·t)
 

                 


Svar #2
26. september 2010 af sasc (Slettet)

Nu får jeg dette:

Det oplyses at N(0)=30
N^' (t)=0,00047*N*(205-N)
Differentialligningen er af typen y^'=ay(M-y) der har den fuldstændige løsning y=M/(1+ce^(-aMt) )
y=205/(1+ce^(-0,00047*205*t) )=205/(1+ce^(-0,09635t) )
N(0)=30 indsættes i funktionen, herved bestemmes c
30= 205/(1+ce^0 ) ⇔ 30*(1+c)=205⇔ 30+30c=205⇔c=175/30=35/6
y=205/(1+35/6 e^(-0,09635t) )
t=6 indsættes i funktionen
y=205/(1+35/6 e^(-0,09635*6) )=47,984
 

Min bog siger det skal give knap 48000

Hvad er min fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2010 af mathon

                  "Antallet af fisk i bestanden, angivet i tusinder,"         

                                 

                                        47,984  →  47,984·103 ≈ 48000                                

                                              
 

                                                                         

                 


Svar #4
26. september 2010 af sasc (Slettet)

Ja, selvfølgelig. Det havde jeg lige overset. Tak :-)


Svar #5
26. september 2010 af sasc (Slettet)

Jeg har løst a og b, men kan ikke finde ud af c?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2010 af mathon

     beregn

                     N ''(t) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2010 af mathon

                     

                       N '' = aN' · (M - 2N)
 

                      


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.