Matematik

Bestem a...

03. oktober 2010 af Imprafir (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, sidder med en opgave hvor jeg skal bestemme tallet a ud fra nogle oplysninger som lyder: "Hver gang taksterne stiger med 10% mister vi 3% af kunderne..." "Der mangler penge i kassen, derfor stiger billetprisen med op til 19% næste år."

Jeh skal derefter bestemme hvor stor en del af passagererne man skal forvente at miste hvis taksterne stiger med 19%.

Derefter skal jeg bestemme hvor mange procent billetindtægterne stiger med , hvis taksterne stiger med 19%.

Ved godt at denne opgave har været oppe flere gange på portalen, men synes ikke helt de indlæg der var gav mig et svar. Nogle der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2010 af peter lind

Hvis du ikke vil have de samme svar, som du ikke forstår, igen må du komme med lidt mere om hvor det går galt.


Svar #2
03. oktober 2010 af Imprafir (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvordan jeg skal opskrive en funktion ud fra disse oplysninger, så jeg dermed kan bestemme tallet a. Forstår heller ikke helt hvordan jeg skal kunne finde hvor mange % billetindtægterne stiger med, hvis taksterne (billetprisen?) stiger med 19%. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2010 af peter lind

Det er en eksponentialfunktion y = b*ax.

For en eller anden takst  x0 har vi y0 kunder., hvor y0 = b*ax0

nu stiger prisen med 10% i forhold til dette så ny pris x = x0+0,1*x0 = 1,1x0

Det betyder at antallet af kunder falder med 3% , så antallet af kunder er nu y0-0,03*y0 = 0,97*y0. Desuden skal disse værdier også opfylde funktionsudtrykket i første linje så

0,97y0 = b*a1,1x0

Deler du denne ligning med ligningen i anden linje får du en ligning til bestemmelse af  a


Svar #4
03. oktober 2010 af Imprafir (Slettet)

Altså ligningen y0=b*a^x0?

Hvad mener du med at "dele" ligningen med en anden ligning? Har ikke hørt det udtryk før. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2010 af peter lind

Hvis du har ligningerne a=b og c= d og deler man dem med hinanden får man a/c = b/d


Svar #6
03. oktober 2010 af Imprafir (Slettet)

Ok tak, men hvad er c og d i dette tilfælde?  


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2010 af peter lind

c= y0 d = b*ax0


Svar #8
03. oktober 2010 af Imprafir (Slettet)

Dvs. a/0,97 = b/b*a^1,1? 

Men hvordan kan jeg udregne a ud fra dette, kan jeg bruge solve? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2010 af peter lind

Jeg har desværre lavet en fejl i #3 Der skal gælde y = b*xa.

Det giver y0 = b*x0a,  0,97y0 =  b(1,1x0)a 

Deler du dem med hinanden får du 0,97= 1,1a.

Jeg kan ikke svare på om du må bruge et matematikprogram; men den er også ret nem at løse. Tag logaritmen på begge sider.


Svar #10
03. oktober 2010 af Imprafir (Slettet)

Vi må gerne bruge et matematikprogram. fx TI Interactive og TI Nspire. 

Men jeg kan da bare bruge lommeregneren TI 89 til at solve a i dette tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2010 af peter lind

Ja. Det kan du så godt.


Skriv et svar til: Bestem a...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.