Matematik

Enhedscirklen

03. oktober 2010 af rexden1 - Niveau: A-niveau

Hejsa,

Er der evt. som kunne forklare mig følgende:

Jeg vil gerne kunne fortælle hvorpå enhedscirklen forskellige vinkler ligger. Vinklerne er opgivet som bl.a.

 5pi/4, 7pi/4, 3pi/4 osv.

Hvordan kan jeg "uden brug" af elektroniske hjælpemidler nemmest bestemme hvor på enhedsciklen de ligger ?

På forhånd tak?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Tegn en enhedscirkel. Opsøg punktet P=(1,0) . Vinklerne regnes fra dette punkt, gående mod uret langs enhedscirklen. Hele vejen rundt er 360º eller 2π i radianer, for omkredsen af enhedscirklen er 2π . Punktet svarende til π/4 ligger da 45º fra P mod uret, dvs ved punktet (0,707 ; 0,707) . Punktet svarende til π/2 ligger ved 90º, dvs ved punktet (0 , 1). Prøv at gå frem i skridt af π/4 .


Svar #2
03. oktober 2010 af rexden1

Hvis man gør sådan, hvordan kan du så kende forskel på 5pi/4 og 7pi/4 ?

Jeg har f.eks. en opgave hvor jeg skal angive argument og modulus til det kompleks konjugerede(-1- i)-1

Der er 6 forskellige svar muligheder, hvor af et kun er rigtigt.

Modulus har jeg beregnet √1/2 = 2-1/2 Argumentet har jeg svært ved at bestemme. Jeg ved dog at det skal gi 5pi/4

hvis jeg går 5pi rundt om cirklen og 7pi rundt om cirklen havner jeg så ikke det samme sted ?

 Det skal iøvrigt regnes udenbrug af lommeregner mv.  


Svar #3
03. oktober 2010 af rexden1

okay, ja så fandt jeg ud af det, jeg misfortolkede måden at gøre det på  


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

vinklen 5π/4 sidder ved 225º mens 7π/4 sidder ved 315º .

Beregn først 1/(-1-i) ved at forlænge med nævnerens komplekst konjugerede:

1/(-1-i) = (-1+i)/((-1-i)(-1+i)) = (-1+i)/2 . Det komplekst konjugerede af dette er z = (-1-i)/2 , der har modulus

|z| = ((1/2)2+(1/2)2)1/2 = (1/2)1/2 = (√2)/2 , og det ses let, at argumentet er 5π/4 ved at opsøge punktet
P = (-1;-1) .


Skriv et svar til: Enhedscirklen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.