Fysik

Hjælp til fysik - elektricitet

05. oktober 2010 af aaaaaz (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej folkens

Kan I hjælpe lidt med denne opgave? Ved ikke hvilke formler, jeg skal bruge:

Elektronerne frigøres fra en glødetråd. Når glødetråden bliver tilstrækkeligt varm, får nogle af elektronerne heri så stor fart på i deres termiske bevægelser, at de springer ud af tråden. Der vil derfor være en sky af frie elektroner omkring den glødende tråd. Både den negativt og den positivt ladede plade er forsynet med et lille hul, hvorigennem elektronerne kan passere.
De to plader er forbundet til en spændingskilde, så de bliver op- ladet med positiv og negativ ladning. Elektronskyen dannes tæt ved den negative plade, og elektronerne bliver trukket over mod den positive plade, hvor de passerer gennem det lille hul. Vi reg- ner med, at elektronerne bevæger sig frit uden nogen modstand. Du kan regne med, at elektronernes hastighed ved den negative plade er nul.


a. Begrund, at UAB < 0.

b. Antag, at UAB = – 100 V. Beregn elektronens kinetiske energi
ved den positivt ladede plade. Angiv resultatet i J.

c. Beregn elektronens fart ved den positive plade.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Til a skal du bare lave en tegning og tænke dig om.

Til b skal du huske hvordan spænding er defineret og bruge det sammen med elektronens ladning.

Og til sidst skal du bare udnytte, at al den elektriske energi i feltet bliver omdannet til kinetisk energi i elektronen.

God arbejdslyst.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2010 af mathon

                        den elektronen tilførte elektriske energi                   elektronens kinetiske energi

                                                 e·U                                                  =                           (1/2)·me·v2

hvoraf
                                             v = (2U·e) / me)½

e = 1,60218·10-19 As

me = 9,10939·10-31 kg


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2012 af MonaHansen (Slettet)

Hej.

Nogle der kan hjælpe med de opgaver dér? Evt med resultat?


Skriv et svar til: Hjælp til fysik - elektricitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.