Matematik

faktorisering

12. oktober 2010 af jenniskibby (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej alle derude, har brug for hjælp!
- jeg har matematik på b-niveau, og har ikke rigtig forstået det med faktorisering af polynomier. jeg har fået stillet en opgave, som lyder:

f(x)=x^2-x-30

og

g(x)=1/2x^2- x-4

og

h(x)=3x^2+6x-429

- HJÆLP!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2010 af peter lind

Find rødderne i funktionen. Hvis rødderen er r1 og r2 gælder der for et andengrads polynomium at der era(x-r1)(x-r2). a er koefficienten til x2


Svar #2
12. oktober 2010 af jenniskibby (Slettet)

så det vil sige, jeg bare skal proppe de kendte værdier ind, så det kan komme til i den første at lyde:
 

f(x)=x(x-15)(-x-15) eller er det fuldstændig forkert?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er helt forkert. I #2 har du forskriften for et 3.-gradspolynomium, mens i #0 har vi et 2.-gradspolynomium.

Rødderne i f(x) = x2 -x -30 er x=(1±11)/2, dvs x=6 eller x = -5, så polynomiets faktorisering er

f(x) = x2 -x -30 = (x+5)(x-6)


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2010 af peter lind

Næsten.  Det x du har stående først skal ændres til koefficienten til x2. For f(x) bliver dette 1. Nu ved jeg ikke om du bare kommer med nogle tal; men tallene (15 og -15) du kommer med stemmer ikke med nogle af polynomierne.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2010 af nubsedasse (Slettet)

f(x) = x2 - x - 30

Når du løser en andengradsligning (et andengradspolynomium) finder du rødderne, som svarer til parablens skæringspunkter med x-aksen. Det er altså de værdier, rødder, der giver løsningen, y=0.

d = 0 betyder der er kun en løsning
d < 0 betyder der ingen løsning er (parablen skærer ikke x-aksen)
d > 0 betyder to løsninger

Diskriminanten, d, beregnes således:

d = b2 - 4ac  

Det første led i f er x2.    a er koefficienten til x2 , altså det tal der står foran x2, altså 1... 1 · x2 (a=1)
Det andet led i f er -x .    b er koefficienten i leddet -x, altså -1 · x ... ( b = -1 )
Det tredie led i f er -30   c ER koefficienten c  ( c = -30 )

Du er heldig med diskrimanten, da den er 121, så der er to løsninger eller rødder. Kvadratroden af 121 er 11

Løsningerne:

r1= (-b + √d) / 2a = ( - (-1) + √121) / 2 · 1 =  (1 + 11 ) / 2 = 12/2 = 6
r2 = (-b - √d / 2a

Faktorisering:

a( x - r1)( x - r2 )

og skulle gerne blive til:

1·( x - 6 )( x - 5 ) altså ( x - 6 )( x - 5 )

Får du negative rødder, fx (-6) eller (-1) skal du huske, at det så faktoriseres sådan her:

a·( x -(-6))( x -(-1)) = a ( x+6)(x+1)


Skriv et svar til: faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.