Matematik

hjælp kontinuertet

13. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet) - Niveau: A-niveau

opgave:

definer h: R^2\{0,0} --> R  ved

h(x,y)= (cos(x)-cos(y))/ (x^2+y^2)

bestem limy->0 h(x,y), x∈R for alle x∈R(også x=0)

er H en kontinuert funktion af x : ja

har fået grænseværdierne : -1/2 og -1/2 fra højre og venstre

hvad siger dette om mulighederne for at vælge en værdi c=h(0,0) sådan at h bliver kontinuert i hele R^2???


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2010 af peter lind

Prøv at lav en Taylorrække for tælleren.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

hader folk der opretter nye tråde når de har fået svaret i en anden tråd.

din funktion er ikke kontinuert, da der er et hul i (0,0),  og betingelsen for kontinuitet er jo at limx->x0 f(x) = f(x0) (x og x0 kan være tal eller talpar)   din funktion mangler altså at være defineret i (0,0) således at ovenstående er opfyldt.

men som du så i den anden tråd så er grænseværdien -1/2 når vi nærmer os hullet. så nu definerer vi h(0,0) = -1/2.

Voila. h(x,y) er nu kontinuert, da betingelsen er opfyldt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2010 af peter lind

#2 Det er lidt mere snedigt end det. Lader du (x,y) gå mod 0, således at x= y. er funktionen konstant 0 og går altså mod 0 for (x,y) -> 0. Funktionen kan altså heller ikke gøres kontinuert.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

#3 snedigt!   summerede bare hvad der stod i den anden tråd uden at regne efter. Kigger lige på det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2010 af peter lind

Yderligere kommentar. Hvis man lader x være 0 og lader y ->0 bliver grænseværdien +½


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

afhængig af vinklen man nærmer sig (0,0) med, kan man få enhver værdi mellem -1/2 og 1/2.

Ergo h(x,y) kan ikke gøres kontinuert.


Skriv et svar til: hjælp kontinuertet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.