Matematik

Ligningssystemer

29. oktober 2010 af Arbejdsbog (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvordan løser jeg følgende?

2x + y = 6x + 4y = -2

Hvordan løser man dette, helst med udregning og forklaring

MVH Arbejdsbog


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. oktober 2010 af PeterValberg

2x + y = 6x + 4y = -2

Der er sådan set to ligninger med to ubekendte, der begge er lig med to.
Du kan jo vælge at dele det lidt op:

2x + y = -2
6x + 4y = -2

To ligninger med to ubekendte, - god fornøjelse :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
29. oktober 2010 af Arbejdsbog (Slettet)

Hej igen

Mit problem er bare at jeg ikke kan huske hvordan man løser sådan en?

Sorry hvis jeg er til besvær


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Isoler y af den første ligning (se #1) og indsæt dette i den anden ligning til bestemmelse af x. Indsæt nu det fundne x i den første ligning til bestemmelse af y.

Du må kunne slå op i din Arbejdsbog, hvis du har glemt, hvorledes man løser denne slags ligninger.


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Træk 2x fra på begge sider i den første linie.

Så har du y=-2-2x som du kan sætte ind i stedet for y i den anden ligning


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. oktober 2010 af PeterValberg

#2 Nej, du er bestemt ikke til besvær...

Du kan ogsåbruge "lige store koefficienters metoden" (#4 bruger "indsættelsesmetoden")

I)  2x + y = -2
II) 6x + 4y = -2

(ligning I forlænges med 4)

I)  4x + 4y = -8
II) 6x + 4y = -2

(ligning II - ligning I)

4x + 4y - (6x + 4y) = -8 - (-2)
4x + 4y - 6x - 4y = -6
-2x = -6
x = 3

I) 2·3 + y = -2 ⇔ y = -8

løsningen: (x,y) = (3, -8)

Geometrisk fortolkning på dette resultat, er at løsningen til de to ligninger, er det (eneste) punkt som de
to rette linjer har til fælles (hvis de indtegnes i et koordinatsystem), - altså skæringpunktet.

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2010 af Euroman28

Du skal bruge Cramers regel som høre til i Gymnasiet/HF.

Den siger hvis du har to ligninger.

ax + by = c

cx+dy = e

så er x og y defineret.

x = (e*d-b*f)/(a*d-b*c)

y =(a*f  - e*c)/(a*d-b*c)

Gætter på det er den metode du skal bruge siden du går i 2g. Så vidt jeg kunne se.

Men ellers du kan godt bruge de andre. Men hvis du er grøn, så er Cramers regel den mest sikre, og den man kræver I unge skal kende i 2-3 g mat.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

#5 har ganget forkert da første ligning bler ganget med 4!

Hvis resultatet sættes ind i ligningerne ses det at de to sider i || ikke giver samme resultat


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. oktober 2010 af Euroman28

altså

hvis vi har

2x + y = -2
6x + 4y = -2

y = - 2-2x 

og indsætter i ligning 2, så fåes

6*x+ 4*(-2-2x) = - 2

som er 6x -8 - 8x = - 2

det giver -2x - 6 = 0

hvilket er -2x = 6

x = - 3

-6 + y = - 2

dvs y = 4

løsningen er derfor

hvilket giver x = -3

Det giver så et løsningspar (-3,4)

Hvis du gør prøve

2*-3 +4 = - 2

6*-3 + 16 = -2

Så det er altså løsningen. Det kan du også teste ved at lave en matrix og række reducer.

Så #5 er desværre forkert.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #9
29. oktober 2010 af Arbejdsbog (Slettet)

okay, mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #10
30. oktober 2010 af PeterValberg

#7 UPS, det var sgu en smutter, sorry

I) 2x + y = -2
II) 6x + 4y = -2

(ligning I forlænges med 4)

I) 8x + 4y = -8
II) 6x + 4y = -2

(ligning II - ligning I)

8x + 4y - (6x + 4y) = -8 - (-2)
8x + 4y - 6x - 4y = -6
2x = -6
x = -3

I) 2·(-3) + y = -2 ⇔ y = 4

løsningen: (x,y) = (-3, 4)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Ligningssystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.