Samfundsfag

Magtbalancen efter indførelse af Lissabon - traktaten

31. oktober 2010 af SB12 (Slettet)

Hej, jeg har fået en opgave om samfundsøkonomisk område og nu sidder jeg godt fast i et af de sidste spørsmål!
Jeg håber i vil/kan hjælpe mig!

Spørgsmålet lyder:

Hvorfor bliver magtbalancen skubbet efter indførelsen af Lissabon - traktaten? Er det en fordel eller ulempe for Danmark?

Mvh Sofie Lassen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2010 af AP2 (Slettet)

Under den kolde krig stod magtbalancen mellem USA og Sovjet. Efter den kolde krigs afslutning og Sovjets nederlag til USA, kom en helt ny verdensorden der satte vesten i centrum og USA som supermagt. Man kan måske sige at vi i dag ikke længere har én supermagt, men i stedet flere regionale magter. Fx vokser økonomien i lande som Kina, Indien og Brasilien.

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size: 11.0pt;font-family:"Times New Roman","serif"">Med Lissabontraktaten bliver EU’s rolle i verden styrket. ”<span style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size: 11.0pt;font-family:"Times New Roman","serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; color:black;mso-fareast-language:DA">De fleste af bestemmelserne om EU’s forbindelser udadtil i de nugældende traktater er samlet i et enkelt afsnit i Lissabontraktaten. Dermed er de lettere at overskue, og EU’s politik er blevet mere sammenhængende.<span style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size: 11.0pt;font-family:"Times New Roman","serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; color:black;mso-fareast-language:DA">De funktioner, der hidtil er varetaget af den højtstående repræsentant for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) og en næstformand i Kommissionen, er slået sammen. Derved opstår en ny institutionel aktør med "to hatte" (den højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik/næstformand i Kommissionen). Det styrker sammenhængen i EU’s optræden udadtil, og EU får en skarpere profil i resten af verden. Der er "sat et ansigt" på EU, som gradvis giver mulighed for at arbejde for den fælles europæiske interesse."

<span style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size: 11.0pt;font-family:"Times New Roman","serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; color:black;mso-fareast-language:DA">Man kan sige at magtbalancen skubbes, i og med EU bliver mere sammenhængende og dermed styrket udadtil. Mht. hvorvidt traktaten er en ulempe eller en fordel, kan man sige, at en af de væsentligste grunde til at Danmark valgte at overgive suverænitet til EU jo netop var for at få indflydelse og magt internationalt set. Derfor vil jeg da konkludere, at det gavner Danmark at få indført Lissabontraktaten, da den styrker EU overfor andre internationale magter.

<span style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size: 11.0pt;font-family:"Times New Roman","serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; color:black;mso-fareast-language:DA">Håber det kunne hjælpe en smule :-)

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none">
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 12.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:"Times New Roman","serif""></o:p>

Svar #2
31. oktober 2010 af SB12 (Slettet)

Åha, TUSIND tak :-) der redede du lige min dag! det var noget jeg kunne bruge, så mange mange tak  hehe :)


Skriv et svar til: Magtbalancen efter indførelse af Lissabon - traktaten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.