Matematik

Forskrift for en parabel??

06. november 2010 af meller22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Hvordan finder jeg en forskrift for en parabel med punkterne (0,30) og (40,10) ?

Håber I kan hjælpe!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Der findes uendelig mange parabler, der går gennem de to punkter. Du kan f.eks. vælge a=1 og så bestemme b og c i forskriften y = x2 + bx + c, så de to punkter ligger på parabelen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2010 af NejTilSvampe

 hint: c = 30 , det kan du aflæse ud fra punktet (0,30)


Svar #3
06. november 2010 af meller22 (Slettet)

tak. men er stadig meget forvirret over hvad jeg skal gøre. hvordan bestemmer jeg fx b? Kan I skære det noget mere ud i pap?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Med a=1 (valgt) og c=30 (fra det første punkt) er der kun tilbage at bestemme b, således at det andet punkt også ligger på parabelen, altså

10 = 402 + b·40 + 30 , dvs

40·b = -1620


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Parablen, vi skal finde, kalder vi y = ax2 + bx + c

a≠0, ellers ingen parabel

Indsæt (0,30):
a*0+b*0+c=30
c=30

Indsæt (40,10)
402*a+40*b+30=10
1600a+40b=-20
160a=-2-4b
80a=-(1+2b)
a=-(1+2b)/80
--------------------------------------------
Enhver parabel med forskriften
y = -((1+2b)/80)*x2 + bx + 30
tilfredsstiller opgaven
--------------------------------------------
Lad os fx. vælge parablen, hvor
b=100
a=-201/80 = -2,5125
c=30

-2,5125x2 + 100x+30 = 0

Prøve (0,30):
y = 0 + 0 + 30 = 30

Prøve (40,10):
y = -2,5125 * 402 + 100 * 40 + 30 = -4020 + 4000 + 30 = 10
 


Skriv et svar til: Forskrift for en parabel??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.