Matematik

Differentalregning

08. november 2010 af ThePrinsess (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heeej jeg håber du kan hjælpe mig, med denne opgave. er fra : trips matematiske bog 2 opgave 21.32

Vis at funktionen med forskrift

f(x)= x^5+7x^3+11x-231

er voksende.

Spørgsmålet er, hvordan kan jeg gør det?? for man kan tage f '(x)  af en funktion når det er anden grads eller tredje, men det her er femte grads. :S

Håber du kan hjælpeeee!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, beregn den afledede f'(x) og undersøg fortegnsvariationen for f'(x) .


Svar #2
08. november 2010 af ThePrinsess (Slettet)

jamen det kan da ikke passe at f '(x) = 5x^4+21x^2+11    ???
 

skal det ikke være en maskeret funktion??


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, det er helt korrekt. Hvad er en maskeret funktion? Udtrykket for f'(x) er et 2.-gradspolynomium i x2 , så det er overkommeligt at finde mulige nulpunkter for f'(x) .


Svar #4
08. november 2010 af ThePrinsess (Slettet)

jaa meeen, .... altsåå betyder det såå at det er ligemeget ? om det er en 5-gradpolynomium eller 2-gradpolynomium? Jeg skal jo finde deskriminanten = b2-4·a·c 
og det kan jeg ikk gør, før jeg gar maskeret funktionen . fordi for at finde deskriminanten skal det være en 2-gradpolynomium.

 altså et eksempel på en maskeret. istedet for der står: x4+x2 så skriver jeg fx. z2+z     

fordi så er z2=x4    også har jeg lige pludseig en 2-gradspolynomium

prøblemet er at jeg ikke ved hvordan jeg skal maskerer den her funktion:
 f(x)= x5+7x3+11x-231


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2010 af NejTilSvampe

 f'(x) = 5x^4 + 21x^2 + 11 = 0

z = x^2 

5z^2 + 21z + 11 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det var jo netop det, jeg skrev i #3, at f'(x) er et 2.-gradspolynomium i x2 , se også #4. Det er ikke selve funktionen f(x), men dens afledede f'(x) du skal se på.


Svar #7
10. november 2010 af ThePrinsess (Slettet)

okay tusind taak.

nu når jeg prøver at finde deskriminanten = b2-4•a•c

så giver det -216 ved mig. og i opgaven står der at jeg skal bevise den er voksende.
men det kan jeg ikke såå??fordi D er i minus  ?? eller hvad??
så opgaven kan ikke løses?


Svar #8
10. november 2010 af ThePrinsess (Slettet)

Undskyld jeg har fundet ud af de :D
jeg kom til at skrive det forkert ind flere gange :D

D= 221   yes yes :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal også lære at regne rigtigt. Vi har d = b2 -4ac = 212 -4·5·11 = 441 - 220 = 221 , så x2 = (-21±√221)/(10) . Begge rødder (for x2) er negative , dvs f'(x) bliver aldrig = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Selv om f'(x) = 0 har de to rødder x2 = (-21±√221)/(10) , fremgår det også, at begge disse rødder er negative, dvs de må forkastes som rødder for f'(x), da x2 ≥ 0 for alle reelle x. Derfor har f'(x) det samme fortegn for alle x, idet f'(x) er en kontinuert funktion. Da f'(0) = 11 > 0, fremgår det, at f'(x) > 0 for alle x, og heraf følger, at funktionen f(x) selv er monotont voksende.


Svar #11
10. november 2010 af ThePrinsess (Slettet)

woow okaay, rigtig god forklaring. mange taaak . nu forstår jeg det lidt bedre


Skriv et svar til: Differentalregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.