Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Elasticitet

09. november 2010 af OliverD (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg skal løse følgende opgave:

Prisfastsættelse for hele markedet.

Qx = -120Px+230Py+230I+320A+92N+3000

Qx er mængden på vare x

Px er prisen på vare x

Py er prisen på en anden vare, Y. Py antages at være 1500

I er indkomsten som antages at være 23

A er reklame som antages at være 23

N er antallet af forbrugere. N antages at være 340

Find priselasticiteten, Indkomstelasticiteten, reklameelasticiteten og krydspriselasticiteten, hvis Px er 4000.

Da jeg slet ikke ved hvordan dette gøres, vil det være en kæmpe hjælp, hvis jeg kan se løsningen på overstående.

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. november 2010 af Henriksorensen (Slettet)

Du har vel en matematikbog, hvor begrebet elasticitet er defineret matematisk?? Den definition skal du blot bruge på udtrykket.


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. november 2010 af Henriksorensen (Slettet)

Economist har hjulpet godt her i denne tråd. Overfør den hjælp på dit problem.


Svar #3
10. november 2010 af OliverD (Slettet)

Formlen er følgende:

Ændringen i x delt med ændringen i y * y / x

Px = 4000

Py = 230

Men ved stadig ikke hvordan tallene sættes ind. Hvad er ændringen i x og Y? Det skal så bare ganges med 4000/230??


Brugbart svar (2)

Svar #4
10. november 2010 af Henriksorensen (Slettet)

#3 Nej, det er den ikke. Kig på den matematiske definition givet i linket i #2, så vil du også svar på resten af dine spørgsmål.


Svar #5
11. november 2010 af OliverD (Slettet)

Jeg forstår ikke noget af linket, da jeg ikke kan se sammenhængen :(

Kan formlen så beskrives sådan:

Ændringen i mængden / mængden * (prisen / ændring i prisen)

Jeg ved bare ikke hvad ændringerne i både mængde og pris er og jeg har jo heller ikke oplyst mængden. Jeg har mange opgaver lignende disse og tror bare jeg har brug for at se hvordan beregningerne skal stilles op.

Den lange Qx funktion forvirrer mig - ved godt jeg er rimelig dårlig til det, og det er sikkert ligetil, men har bare aldrig fået det ordentlig forklaret, da det er selvstudie...

Håber du kan hjælpe, da jeg er lige ved at give op :(


Brugbart svar (2)

Svar #6
11. november 2010 af Henriksorensen (Slettet)

Jeg vil starte med at citere linket så:

Priselasticiteten er givet ud fra formlen

ElpQ=p/Q(p)*dQ/dp.

Oversat til almindelig dansk: Den procentvise ændring i den efterspurgte mængde ved en ændring i prisen på én procent er givet ud fra produktet af prisen divideret med mængden og den marginale ændring i den efterspurgte mængde ved én ændring i ændring i prisen.

Sidste del af udtrykket dQ/dp er en differentialkvotient opskrevet på Leipnitz-maner. Der kunne såmænd lige så godt have stået

ElpQ=p/Q(p)*Q'(p),

hvilket ville have været Lagrange måde at skrive det på. Newton havde også sin egen notation, og du bør kende alle tre.

Du ønsker blandt andet at finde priselasticiteten, så vi kan jo blot differentiere din funktion og indsætte det i den generelle formel:

ElPxQx=Px/(-120Px+230Py+230I+320A+92N+3000)*(-120)=-120Px/(-120Px+230Py+230I+320A+92N+3000)

Indsæt da bare dine tal og beregn den eksakte priselasticitet.


Svar #7
11. november 2010 af OliverD (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, det hjalp :)

ElPxQx=Px/(-120Px+320Py+230I+320A+92N+3000)*(-120) = -120Px/(120Px+320Py+230I+320A+92N+3000)

Jeg har forsøgt at opstille regnestykket nedenfor:

4000 / (-120 * 4000+320*1500 +230*23+320*23+92*340+3000) * (-120)

4000 / 46930 = 0,08 *(-120)

=

-120*4000 /120*4000+320*1500+230*23+320*23+92*340+3000)

-480000 / 1006930 = -0,48
 

Men hvad bliver det endelige resultat? Er det bare de -0,48 der er resultatet og i så fald hvad viser det? Er det på samme måde jeg skal beregne indkomst, reklame og krydspris?


Brugbart svar (2)

Svar #8
11. november 2010 af Henriksorensen (Slettet)

Jeg gider ikke at regne det efter, resultatet ser fint ud, og du bør selv kunne indsætte rigtigt og forkorte.

Tallet siger, at når prisen stiger med én procent, falder efterspørgslen med 0.48 procent. 

Ja, de andre elasticiteter beregner du helt analogt, der skal du bare differentiere med hensyn til en anden variabel alt efter, hvilken elasticitet du ønsker at beregne.


Svar #9
11. november 2010 af OliverD (Slettet)

Thanks a lot :) Nu forstår jeg det - det er jo faktisk ligetil. Har regnet de andre uden problemer.  


Skriv et svar til: Elasticitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.