Matematik

accelerationsvektor

11. november 2010 af elissa92

Hvordan differentier jeg 2 gange i MathCad?

v(t) = (5 over -10t)

Jeg vil gerne finde a(t)

Men jeg ved ikke hvordan man skriver det ind i MathCad

Håber jeg får hjælp :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis v(t) står for hastigheden, skal v(t) kun differentieres een gang for at få accelerationen a(t) .


Svar #2
11. november 2010 af elissa92

Hehe fandt ud af det. Men tak :D

Jeg har bare et andet problem.

Jeg har bestemt min hastighedsvektor, som er v(t) = (2 over -10t + 12)

og accelerationsvektoren: a(t) = (2 over -10t + 12)

Jeg skal nu bestemme koordinaterne til det punkt på banekurven, hvor de to vektorer står vinkelret på hinanden.

Jeg fandt først skalarproduktet, og fik det til at være 0.994, som er forkert.

Hvad kunne jeg havde gjort forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2010 af mathon

hvis
                v(t) = [2,-10t+12]
er
                a(t) = [0,-10]


Svar #4
11. november 2010 af elissa92

Nåårh ja, det var det, jeg mente. Kom til at skrive forkert.

Men ja, jeg får stadig et forkert resultat af skalarproduktet


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. november 2010 af mathon

            a(t)•v(t) = 0

            [0,-10]•[2,(-10t+12)] = 0

            0·2 + (-10)·(-10t +12) = 0

            -10t +12 = 0

             t - 1,2 = 0

             t = 1,2


              


Svar #6
13. november 2010 af elissa92

Tak for hjælpen.

Hvordan bestemmer man så koordinaterne til (x,y)  til det punkt på banekurven, hvor hastighedsvektoren er lodret, hvis opgaven lyder:

Banekurven for en bevægelse er givet ved vektorfunktionen:

r(t) = [(t2 + 4) over (t +3)]

Jeg har bestemt hastighedsvektoren:

r(v) = [(2t) over 1]

Er det ikke noget med at jeg skal indsætte nul i y?


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hastighedsvektoren er

v(t) = ( 2t ; 1)    (den kaldes ikke r(v))

Hastighedsvektoren er lodret, hvis x-komponenten er = 0.


Svar #8
13. november 2010 af elissa92

Okay..

Men så kan jeg ikke finde ud af at opskrive det rigtigt.

Skal jeg så ikke sige 2t = 0?



Svar #9
13. november 2010 af elissa92

Nej ikke noget.. Jeg fandt ud af det.

Tænkte mig ikke om før - hehe


Svar #10
13. november 2010 af elissa92

Hmm.. Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke får det rigtige resultat. Håber jeg kan få lidt hjælp.

Jeg skal bestemme ligningen for tangenten til banekurven i det punkt, hvor t = 1

Jeg indsætter t = 1 i min hastighedsvektor og får:

(2 over 1)

Nu indsætter jeg t i r(t) og får:

(5,4)

Ligningen for tangenten er: y = α x + q

α = 2/1 = 2

så må ligningen være

4 = 2 * 5 + q <=> y = 5x -6 --> Det er forkert

Det rigtige resultat er:

y = 0,5x + 1,5


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hastighedsvektoren er (2 ; 1), så hældningskoefficienten er α = Δy/Δx = 1/2 . Ligningen er derfor

y = (1/2)·(x-5) + 4 = (1/2)x +3/2


Svar #12
14. november 2010 af elissa92

Okay :) hvis nu fx at hastighedsvektoren er (5 ; 2), bliver hældningskoefficienten så α = 2/5?


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er korrekt.


Skriv et svar til: accelerationsvektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.