Kemi

kemiopgaver - sos

14. november 2010 af Maleborn91 (Slettet)

Hej, jeg har lige et par spørgsmål

0,100 mol ethansyre opløses i vand til volumenet 2,00 L.

a) beregn ethansyrens formelle koncentration

b) skriv reaktionsskemaet for hydronolysen (syre-basereaktionen)

c) forklar hvorfor ethansyrens aktuelle koncentration må være mindre end dens formelle koncentration

da ethansyre er en svag syre, kender man ikke umiddelbart [H30+]. Men en måling af pH giver resultatet pH = 3,03

d) beregn [H30+]

e) Beregn også [CH3COO-] og [CH3COOH] (vinke: betragt dit reaktionsskema, og brug koefficienterne.. I øvrigt skal man ignorere den smule H30+, der stammer fra vandets autohydronolyse)

Har regnet opgaverne, men hvad får i, og hvordan er i kommet frem til det?

Ville være en stor hjælp.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2010 af mathon

Ks = 10-pKs = 10-4,76 = 1,778·10-5

                                                  CH3COOH    +   H2O    <--->   CH3COO-    +   H3O+
koncentrationer i mol/L:                      (1-α)·cs                                    α·cs               α·cs


Ostwalds fortyndingslov

                                                            (α·cs)2/((1-α)·cs) = Ks

hvoraf

                                                             cs·α2 + Ks·α - Ks = 0    og   0<α<1  

som giver
                                                               α = 0,0187

                                                               [H3O+] = α·cs = 0,0187·0,05 M = 0,000934 M

                                                               pH = -log([H3O+]) = -log(0,000934) = 3,03

i overensstemmelse med opgaveteksten

     [CH3COOH] = (1-0,0187)·cs < cs


Svar #2
15. november 2010 af Maleborn91 (Slettet)

det må være c)

hvad med de andre??


Svar #3
15. november 2010 af Maleborn91 (Slettet)

hallo mathon! :DD


Svar #4
15. november 2010 af Maleborn91 (Slettet)

hvis du vil svare på e ville det være super


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2010 af mathon

                        [CH3COO- ] = [H3O+] = α·cs = 0,0187·(0,05 M) = 0,000934 M

                        [CH3COOH] = (1-0,0187)·cs = 0,9813·(0,05 M) = 0,049065 M


Skriv et svar til: kemiopgaver - sos

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.