Matematik

andengradsligning

21. november 2010 af Annalursenm (Slettet) - Niveau: 10. klasse

kan i forklare mig hvordan man laver en andengradsligning, og hvad det er?

jeg kan ikk forstå min lærer,..


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2010 af YoungSlowy (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Andengradsligninger
En ligning af formen ax^2 + bx + c = 0 kaldes en andengradsligning. (a må IKKE være 0)
HVIS a = 0 FORSVINDER LEDDET MED X^2, OG SÅ ER DET JO IKKE LÆNGERE NOGEN ANDENGRADSLIGNING. Et eksempel på en andengradsligning: Bestem siden i et kvadrat, så arealet bliver 25 cm^2 Hvis vi kalder siden x, kan overstående opgave oversættes til følgende:-Løs ligningen x^2 = 25 Denne ligning har løsningen x = 5. Faktisk passer x = -5 også i ligningen, fordi (-5)^2 OSSE = 25. Tallet x = -5 har dog ingen interesse her som løsning, FOR SIDEN KAN IKKE VÆRE NEGATIV.
Om andengradsligninger af formen x^2 = p gælder: Hvis p < 0, har ligningen ingen løsning, FOR DER FINDES IKKE NOGET REELT TAL, SOM GANGET MED SIG SELV GIVER ET NEGATIVT TAL. Hvis p = 0, har ligningen kun én løsning, nemlig x = 0, FOR KUN 0^2 = 0. Hvis p > 0, har ligningen to løsninger, en positiv x = √ p og en negativ x = - √ p. Ex: Ligningen x^2 = 169 har løsningerne: x = √ 169 = 13, OG x = - √ 169 = -13. FORDI 13*13 = 169 OG -13 *-13 OSSE ER 169. Ligningen (2x - 5)^2 = 169 løses således:
(2x - 5)^2 = 169
2x - 5 = BÅDE 13 OG -13
(For at få "i anden" væk, TOG VI kvadratroden på BEGGE SIDER af lighedstegnet.)
DEREFTER HHV. 2x = 18 OG 2x = -8 (man plusser med 5 på hver side)
DET GI'R: x = 9 OG x = -4 (for at få 2x ”delt”, DIVIDEREDE VI NEMLIG med 2 på hver side af lighedstegnet.)

Hvis man skal regne en andengradsligning ud på den HELT oprindelige form ax^2 + bx + c = 0 skal man bruge en ny formel der hedder diskriminantformlen:

Andengradsligningen ax^2 + bx + c = 0 (hvor a ALTSÅ ikke må være 0) løses således:
Først udregnes diskriminanten: d = b^2 - 4ac. (DISKRIMINANTEN ER EN VIGTIG STØRRELSE - LÆR DET UDENAD: d = b^2-4ac!!!

Hvis d < 0, har andengradsligningen ingen løsning.Hvis d > 0, giver DISKRIMINANTFORMLEN to løsninger. Hvis d = 0, giver denne formel kun én løsning (nemlig x = -(b / 2a).
Vi løser ligningen x^2 - 8x + 15 = 0. Her er a (UNDERFORSTÅET) = 1 (x^2’ets plads), b = -8 (kommer fra - 8x) OG c = 15 ( +15).
d BLIVER NU = b^2 - 4ac (HUSK DET NU!) = (-8)^2 - 4 · 1 · 15 = 64 - 60 = 4. Da diskriminanten er positiv, er der to løsninger:
[ HER SKULLE HAVE STÅET DISKRIMINANTFOMLEN:
x = (-b±√(d)) / 2a ] = ( - (-8) +/- √ 4) / 2 · 1 = (8 +/- 2) / 2 dvs. x = 3 eller x = 5.

SÅ SKULLE STYKKKET VÆRE NOGENLUNDE RENSET FOR SLUDDER.
PRØV AT LÆS DET NU L-A-N-G-S-O-M-T OG KONCENTRERET, OG STOP, HVIS DER ER NOGET, DU IKKE FORSTÅR FØRSTE GANG OG LÆS DET ET PAR GANGE TIL.
ER DER PROBLEMER, ER DU VELKOMMEN TIL AT SKRIVE OG SPØRGE ;-)


Skriv et svar til: andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.