Matematik

Forkortning

28. november 2010 af Sara6020 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Denne brøk skal forkortes, men det eneste, jeg kan komme i tanke om, er at flytte x uden for parantesen i tælleren, da den "går igen." Dvs.

x2-6x+9
5x-15

= x(x-6)+9
    5x-15

Hvordan kommer jeg videre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2010 af Anxyous (Slettet)

 Du kan også sætte 5 uden for parentes i nævneren.


Svar #2
28. november 2010 af Sara6020 (Slettet)

Når 5 er sat uden for parentesen i nævneren set brøken således ud:

x(x-6)+9
5(x-3)

Men hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Tælleren er et 2.-gradspolynomium og kan ses at være kvadratet på en toleddet størrelse:

(x2 -6x +9) / (5x - 15) = (x-3)2 / (5(x-3)) = (x - 3) / 5 , x ≠ 3 .


Svar #4
28. november 2010 af Sara6020 (Slettet)

Hvad filen er et 2.-gradspolynomium?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du kan nøjes med at se tælleren som kvadratet på en toleddet størrelse.
Du burde kende formlen (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 .


Svar #6
28. november 2010 af Sara6020 (Slettet)

Det gør jeg. Okay, nu kan jeg godt se det. Der kommer til at stå (x-3)2 i tælleren præcis som du skrev.

Tak for hjælpen (;


Skriv et svar til: Forkortning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.