Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

SRP- hjælp til differentiering!!

09. december 2010 af Nadia1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,
jeg sidder og er igang med at differentiere en funktion:
u(θ) = 1/rθθ og har så at r(t) = 1/u(θ(t)) og skal så finde r'(t), og det er så her jeg godt kunne bruge noget hjælp.
ved at jeg skal komme frem til at r'(t) = -r(t)2u'(θ)θ'(t)
men kan ikke få det til at blive korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad er rθ? Er det underforstået, at θ er det samme som θ(t)?

I så fald skal du blot ind og bruge reglen for differentiation af en sammensat funktion samt brøkreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om udledningen af Keplers 1. lov, hvor man skifter variabel fra r ril u = 1/r, og hvor man også skifter variabel fra tiden t til den polære vinkel θ(t) (som er tilladt, da dθ/dt har konstant fortegn).

Der kører en anden tråd for tiden om dette emne (i enten Mat eller Fys forumet). Som #1 gør klart, drejer det sig om differentiation af en sammensat fuktion.

r'(t) = dr/dt = d(1/u)/dt = (d(1/u)/dθ)·(dθ/dt) = -(1/u2)·(du/dθ)·(dθ/dt) = -r2·(du/dθ)·(dθ/dt)


Svar #3
09. december 2010 af Nadia1234 (Slettet)

rθ, er den funktion jeg  skal finde, men er på dette tidspunkt ikke fundet. Men er startet fra at der er en sammenhæng mellem 1/r og θ, hvilket man definere som u(θ) = 1/rθθ, og der skal så diff. r'(t) for at finde rθ.
Ja det går jeg ud fra, men okay, synes jeg også jeg har prøvet, men det vil ikke lige helt som jeg vil. Men tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jeg gav da ellers udledningen af dit ønskede udtryk i #2


Svar #5
09. december 2010 af Nadia1234 (Slettet)

#4
Ja det så jeg godt, men først efter svaret var sendt til #1.
men tak for dit svar, det hjalp til at komme tættere på, der er desværre nogle ting i det, som jeg ikke lige selv kan komme frem til, også dur det jo ikke.
Ellers tak.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvad er det, du ikke forstår?


Svar #7
09. december 2010 af Nadia1234 (Slettet)

d(1/u)/dt = (d(1/u)/dθ)·(dθ/dt) = -(1/u2)·(du/dθ)·(dθ/dt)
kan desværre ikke lige se hvordan du kommer igennem dette, hvorfor 1/u'(t) = 1/u'(θ)*θ'(t)
er det fordi du har taget 1/u'(θ) er den ydre og θ'(t) er den indre, kan godt se at en ydre så må give -1/u^2.
Her er det så lige jeg bliver i tvivl.

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

I det første lighedstegn skiftes variabel fra t til θ, så her er det differentiation af en sammensat funktion. Og så benyttes ved det 2. lighedstegn, at d(1/u) = -1/u2·du . Der står intet om 1/u'(t), som du er inde på.


Svar #9
10. december 2010 af Nadia1234 (Slettet)

Ja okay, tak for hjælpen, tror ikke jeg kommer videre i dag.
da jeg stadig ikke lige kan få det til at give mening.


Skriv et svar til: SRP- hjælp til differentiering!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.