Matematik

Implikatnionstegn

10. december 2010 af Lekroya (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvorfor bliver to falske udsagn vha. et implikatnionstegn til et sammensat sandt udsagn?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. december 2010 af PeterValberg

 eksempel ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
10. december 2010 af Lekroya (Slettet)

#pvm

Se svar nedenunder til dit spørgsmål :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. december 2010 af a n n a (Slettet)

 Jævnfør sandhedstabeller for matematiske operatorer (implikation) giver to falske udsagn et sandt sammensat udsagn.

Se: 

http://da.wikipedia.org/wiki/Sandhedstabel

og

http://matleks.infa.dk/index.php?id=3&no_cache=1&tx_lfmatleks_pi1[word]=2170


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. december 2010 af Fourier (Slettet)

#1 Her er et eksempel.

4=5 => 4*0 = 5*0 <=> 0 = 0

4=5 er et falsk udsagn.

0 = 0 er et sandt udsagn.  


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. december 2010 af a n n a (Slettet)

Jamen der har du jo også brugt biimplikation. Der er kun tale om implikation

Altså det skal jo være 

udsagn1 => udsagn2

begge udsagn skal være falske , men tilsammen skal det være sandt ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. december 2010 af Fourier (Slettet)

#5 Du kan jo se bort fra biimplikationen. Den ændrer ikke budskabet, den formidler det blot.
Udsagn1=  "1=2"

Udsagn2 = "2=3"

Begge udsagn er falske.

Udsagn1 = "1=2" => Udsagn1 + 1 = "1+1 = 2+1" = "2 = 3" = Udsagn2.

Det er sandt, at Udsagn1 => Udsagn2. Det kan formaliseres på en mere elegant måde.

Her kan vi gå "begge veje", men det kan vi ikke i #4. Ved du hvorfor? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Udsagnet

p ⇒ q

er ækvivalent med

(¬p) ∨ q

der har sandhedstabellen

p  q   p⇒q
s  s      s
s  f        f
f   s      s
f   f        s

Pointen er, at vi ikke logisk kan udlede et falsk udsagn (q) ud fra et sandt udsagn (p). Derimod er der ikke noget logisk inkonsistent i at udlede et falsk udsagn fra et andet falsk udsagn.


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. december 2010 af a n n a (Slettet)

 Nej jeg kan godt se logikken i at man kan udlede et falsk udsagn fra et andet flask udsagn. Men jeg kan ikke se logikken i at det så bliver sandt.


Skriv et svar til: Implikatnionstegn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.