Matematik

Dankort betalinger

13. december 2010 af severinsen1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle har fået denne opgave, og kan simpelthen ikke finde ud af hvad a og b siger om antallet af dankort-betalinger?

Håber nogle vil hjælpe.

Opgave 1 Nedenstående figur stammer fra Berlinske Tidende den 11. april 2003 og viser udviklingen i antallet af Dankort-betalinger i Danmark. Det fremgår af figuren at antallet af Dankort-betalinger i perioden 1991-2002 med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær funktion y = ax + b, hvor x er antal år efter 1991 og y er antal Dankort-betalinger i millioner. Det oplyses, at der i 1995 blev foretaget 241 mio Dankort-betalinger og i 2001 blev der foretaget 439 mio Dankort-betalinger. 1) Bestem ud fra disse oplysninger regneforskriften for den lineære funktion y = ax + b som angiver antallet af Dankort-betalinger som funktion af antal år efter 1991. 2) Hvad er a i regneforskriften? og hvad fortæller det om antallet af Dankort-betalinger? 3) Hvad er b i regneforskriften? og hvad fortæller det om antallet af Dankort-betalinger? 4) Beregn antallet af Dankort-betalinger i 2007, hvis denne udvikling fortsætter. 5) Beregn i hvilket år antallet af Dankort-betalinger vil komme over 700 mio hvis denne udvikling fortsætter. 6) Hvor meget er antallet af Dankort-betalinger steget i en 5-års periode?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Brug (4,241) og (10,439) i formlen a=(y2-y1)/(x2-x1) og indsæt derefter den fundne værdi af a samt et punkt i y=ax+b. Isoler b.

2) a fortæller hvor meget y vokser hvis x vokser med en

3) b er værdien til x=0 (dvs 1991)

4) Sæt x=2007-1991=16 i den forskrift du har fundet

5) Sæt den fundne forskrift = 700 og isoler x. Husk at regne om til årstal.

6) Regn evt ud for to år med 5 års mellemrum og træk fra


Svar #2
13. december 2010 af severinsen1 (Slettet)

 5) jeg forstår ikke helt hvad jeg skal gøre når du siger jeg skal isolere x?

Resten er super, tak for det brugebare svar.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2010 af klimasven (Slettet)

Du har f.eks 700=2x+300. Træk nu 300 fra på begge sider af = og divider med 2 så finder du x til 200


Skriv et svar til: Dankort betalinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.