Matematik

Vektorregning

13. december 2010 af kube (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej.

Jeg har nogen problmer med dette spørgsmål..

Udregn mængden af vektor c; når det oplyses at c=a+b og vektorerne a og b opfylder længden af vektor a = 4 b = 3 samt at vektor a *b = -8   Skal jeg bruge prik skalarptodukt? eller normal pythagoras lærersætning? .. er lidt i tvivl om hvordan jeg skal regne det helt ud. Hjælp tak! :D 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af PeterValberg

Længderne af vektor a og vektor b samt deres prikprodukt er kendte, disse værdier skal bruges til at bestemme vinklen mellem disse vektorer.

Når du har vinklen mellem vektor a og vektor b skulle det være muligt at bestemme vektor c = a + b

Tegn det :-) så er det nemmere at overskue 
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
13. december 2010 af kube (Slettet)

 dvs..  -8/kvadratrod af 4 * med kvadratrod af 3? .. :D 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2010 af PeterValberg

 nej,- vinklen v mellem vektorerne:

du har jo længderne oplyst

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
13. december 2010 af kube (Slettet)

 Taak :D 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2010 af PeterValberg

Hvis du giver vektor a koordinaterne <4,0> så kan du regne b's koordinater ud som b = <3cos(v),3sin(v)>

og derefter lægge vektorerne sammen på sædvanligvis :-)

tegn en skitse :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Altså:

Man skal finde |c| , hvor c = a+b, og det er givet, at |a| = 4, |b| = 3, og ab = -8 .

Så gælder

|c|2 = |a+b|2 = (a+b)•(a+b) = |a|2 + |b|2 + 2·ab = 42 + 32 +2·(-8) = 16 + 9 -16 = 9 = 32 , så

|c| = 3


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2010 af PeterValberg

 #6 teknisk set fremgår det ikke af opgaveteksten af c = a + b henviser til vektorernes længde 

I den sidste ende giver det samme, hvad enten du gør det, som jeg skriver i #3 og #5 eller man gør det på den noget smartere måde, som Andersen11 skriver i #6

se eventuelt vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:vektorer.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg har heller ikke benyttet, at c = a+b skulle henvise til vektorernes længde. I #6 gav jeg min fortolkning af den noget ubehjælpsomt formulerede opgave. Det er givet, at vektoren c er lig med summen af vektorerne a og b, og man skal finde længden |c| af vektor c ud fra de givne oplysninger.


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2010 af PeterValberg

 #8 :-) Jeg synes nu også, at din metode er nemmere at gå til :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
13. december 2010 af kube (Slettet)

 vektor c kan da ikke have længden 3? ..  Da det skal være en stump vinkel.. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. december 2010 af PeterValberg

 #10 hvorfor siger du det ?

kik på vedhæftede til #7 der er da 131,8o mellem vektor a og b

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
13. december 2010 af kube (Slettet)

Fordi hvis du tager afstanden mellem vektor a slut og vektor b slut . så hvis det ville være 3 ville vinklen være spids.. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

I den betragtning, du laver, har du afsat vektorerne ud fra samme punkt. Den vektor, der fremkommer mellem de to vektorers "pilespidser", er vektoren b-a, som er en anden vektor end den i opgaven betragtede vektor c = a+b . Det er helt korrekt, at |c| = 3.


Skriv et svar til: Vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.