Dansk

Litterær artikkel

13. december 2010 af Magnus22 - Niveau: A-niveau

Jeg skal lave en litterær artikel, hvor jeg skal lave en sammenlignende analyse af Herman Bang: "Ved Alteret" og Henrik Ibsen: Af "Et dukkehjem".

Jeg ved godt hvordan man skriver en litterær artikel, men hvordan laver jeg en "sammenlignende" analyse?

Skal jeg lave 2 analyser hver for sig og derefter sammenligne dem eller hvordan ville I gøre det?

Mvh
Mathias, STX, 2.g


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2010 af SofiaNielsen

 Jeg ville lave to korte analyser (afhængigt af din str. opgave, selvfølgelig), hvor jeg bagefter opsamler forskelle og ligheder. Sammenlignende analyse lyder tit sværere, end det er ;-)

Jeg ville starte med at sammenligne kompositionen og de fysiske træk; sprog, spænding (hvis muligt) og fokus-metoder (spredt fokus, én sikker hovedperson, objektiv fortælling, subjektiv fortælling). Derefter ville jeg gå videre til at sammenligne karaktererne - er konflikterne ens (jeg har ikke læst dine to tekster, så beklager, hvis jeg er på det forkerte spor). Hvordan løser de historiens konflikt? Er de rationelle? Hvordan er karaktererne - sammenlign karaktererne i forhold til hinanden; er de ens eller direkte modsætninger?

Nøgleordet, når man skal sammenligne er: modsætninger. Er de modsætninger af hinanden eller er de ret ens? Er metoderne/fortælleteknikkerne forskellige, men handlingen ens (eller omvendt)? Er temaerne ens, men karaktererne/løsningerne forskellige? Altså ligheder og forskelle. Slutteligt skal du jo sandsynligvis konkludere noget på hver analyse, hvilket du så kan sammenligne igen; endte det lidt bedre for den ene? osv.

Håber, det kan hjælpe..


Skriv et svar til: Litterær artikkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.