Matematik

Differensligninger

14. december 2010 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Er der nogen, der har tid til at give mig nogle gode råd til hvordan man laver fuldstændige løsninger til differensligninger?

Jeg har et par eksempler jeg gerne vil have gennemgået, hvis det er.

Jeg håber, at der er nogen, der vil tage sin tid. Skal til eksamen snart.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2010 af peter lind

Det er altså ikke noget man bare gør. Der er skrevet tykke bøger om det emne. Jeg vil råde dig til at få fat på en bog om det.


Svar #2
14. december 2010 af pura (Slettet)

Hmm, der står ikke en side om det i den bog min forlæser har refereret til, så står lidt på bar bund. Til gengæld har han lavet et eksempel :/

Vil du kunne forklare det til mig, hvis jeg kom med et andet eksempel?


Svar #3
14. december 2010 af pura (Slettet)

Nå, men here it goes:

xt+2=3xt+1-2xt+3*2-t-1     (*)

Bestem den fuldstændige løsning til den til differensligningen (*) hørende homogene differensligning

xt+2=3xt+1-2xt

Kan du forklare hvad det vil sige, når der står t+1, t+2 osv. Betragter man tid her eller hvordan skal det forstås? Og hvilken teknik skal man bruge til at finde frem til løsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2010 af Andersen11 (Slettet)


Svar #5
14. december 2010 af pura (Slettet)

Så fik jeg læst lidt. Det ser ud til, at vi kun skal beskæftige os med differensligninger af første orden.

Så vidt jeg har forstået betyder det xt+1=f(t,x),           t=0,1,2....

Vi har kun beskæftiget os med følgende differensligning: xt+1=axt+b

Som der er en generel løsning til: xt=at(x0-(b/1-a))+(b/1-a)     hvor a er forskellig fra 1

Jeg har ikke helt forstået, om det er sådan alle 1. ordens differensligner ser ud, hvor man bare kan variere a og b, eller findes der mange andre 1. ordens differensligninger, som ikke antager samme form?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2010 af peter lind

#3 t er generelt bare et indeks. Hvis differensligningenr er en model fra den virkelige verden betyder indekset så et eller andet som er afhængig af den konkrete model.

På www.ventus.dk har de nogle gratis bøger med noget om differensligninger, du kan hente ned.

Det er

matematisk analyse 3b

matematisk analyse 3c-1

nogle transformationer.


Skriv et svar til: Differensligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.