Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Jordens bane om solen

15. december 2010 af trail398 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Har fået til ogpave at finde jordens banekruve rundt om solen med ugangspunkt i keplers 3 love...

De fleste data har jeg til at kunne tegne en elipse (banekurven) men mangler et punkt.

Derfor vil jeg hører om der er nogle der ved hvordan man kan finde et punkt ud fra følgende data.

halvestoreakse = 149.597.887

halve lilleakse = 149.576.999

længeste/korteste afstand fra solen til jorden.

Lmax=152.097.701

Lmin=147.098.073

så har jeg beregnet e til 0,01671 ved at sige e=(Lmax-Lmin)/ (Lmax+Lmin)

håber der nogle der kan hjælpe, og gerne lidt hurtigt da jeg gerne skal være færdig søndag


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Når du kender den halve storakse a og den halve lilleakse b, er punkterne (a,0) , (-a,0) , (0,b) og (0,-b) fire punkter på ellipsen. Ellipsens brændpunkter er i punkterne ((Lmax-Lmin)/2 , 0) og (-(Lmax-Lmin)/2 , 0) . Solens centrum befinder sig i det ene af de to brændpunkter.


Svar #2
15. december 2010 af trail398 (Slettet)

så langt er jeg med og har selv fået tegnet det i geogebra, men kan så ikke få lavet en forskrift for banekurven....


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt, at ellipsen har ligningen

(x/a)2 + (y/b)2 = 1


Svar #4
15. december 2010 af trail398 (Slettet)

hvis Jeg anvender den kommer jeg frem til følgende udtryk.

(x/149.597.887)2+(y/149.576.999)2=1  dette udtryk påstår den giver 0

hvis jeg så sætter enten et koordinat ind fra de fire punkter du også nævner får jeg at det er en "ufuldstændig ligning" 

anvender jeg den anden forskrift for en elipse:

y2=(1-e2)*(a2-x2) skriver den også fejl.  

det jeg kom frem til er at jeg skal bruge et punkt der ligger på elipsen men er ikke et af dem jeg kan finde med a,0 -a,0....


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er ikke desto mindre ligningen for ellipsen. Indsæt, f.eks. en x-værdi og beregn de tilhørende y-værdier (der er i almindelighed 2 for hver x-værdi).

En alternativ fremgangsmåde er at bruge en parameterfremstilling for ellipsen:

(x(t) , y(t)) = (a·cos(t) , b·sin(t)) , 0 ≤ t ≤ 2π


Svar #6
15. december 2010 af trail398 (Slettet)

tror måske det er mit grafprogram den er gal med.

for løser den i forhold til y og får 2 værdier, en positiv og en negativ. Det sætter jeg så ind i ligningen og siger stadig at det er en ufuldstændig ligning..  


Skriv et svar til: Jordens bane om solen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.