Matematik

Uendelige rækker

20. december 2010 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er lidt i tvivl om, hvordan man summerer uendelige rækker.

For eksempel, betragt den uendelige (geometriske) række: 

uendelig

∑ (ln(x))^n

n = 2

I alle de opgaver, vi er blevet stillet i før, så er n enten startet fra 0 eller fra 1, og så undrede jeg mig over, hvad hvis n er 2,3 eller højere..

Når man skal summere rækken, givet ovenover, så skal man lægge ln til, dvs:

ln(x)^0+ln(x)^1+ln(x)^2+ln(x)^3+...+ln(x)^n

Vi bruger normalt følgende formel: R=a/1-k

hvor a i det her tilfælde er 1 og k er ln(x)

Ved n=0 til uendelig, der er det jo bare at sætte ind i formlen, og ved n=1 til uendelig, der skal man trække 1 fra, fordi ln(x)^0 giver 1, men hvad nu, hvis n=2 fx, hvordan skal man trække ln(x)^1 fra?

Er det så bare (1/1-ln(x))-1-ln(x)?

Jeg håber virkelig, at der er nogen, der gider give sig tid til at svare på mit indlæg.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, hvis rækken starter ved n = 2 og man kender summen af den tilsvarende række, der starter ved n = 0, trækker man jo så bare de to første led (for n=0 og for n=1) fra den kendte sum.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2010 af Okkultas (Slettet)

uendelig række = partial sum + halen. Hvor partialsummen f.eks. ersummen af de første n led og halen er summen fra n+1 til uendelig.

Så halen = uendelig række minus partialsummen.

(jeg gider ike at fjolle med alle symbolerne, så det er skrevet med tekst ;-)


Skriv et svar til: Uendelige rækker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.