Matematik

omdrejningslegeme

10. januar 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Gør rede for at medbetegnelserne i det viste koordinatsystem er den øvre kant af cirklen grafen for funktionen med forskrift

f(x) = R+√r2-x2

Er det fordi funktionen er forskudt R op ad y-aksen, og at der er positivt fortegn før kvadratroden på den toleddede størrelse?

Tegningen er vedhæftet

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2011 af peter lind

+ tegnet kommer af at det er den øverste del af cirklen, der bedes om. Du kan gå ud fra cirklens ligning x2+(y-R)2 = r2 , hvor y > R


Svar #2
10. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Ok

Så det vil sige, at cirklen har centrum (0,R), går jeg ud fra.

Jeg skal ved brug af et cas-program vise, at volumenet V af en torus (baderinge, cykelslange etc.) er:

V = 2 * π * R * r2

Jeg har brugt formlen for volumen af området, der fremkommer mellem to grafer, når de drejes 360 grader omkring førsteaksen:

V = ∫r-r(R+√r2-x2)2-(R-√r2-x2)2dx = 2 * π^2 * r * |r|

Hvorfor bliver det til den numeriskeværdi af r? Er det fordi radius ikke kan være negativ?

Jeg  er ikke sikker på, om jeg har brugt de rigtige grænser.


Svar #3
10. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg kan heller ikke helt se, hvordan cirklens ligning er relevant i forhold til øvre kant af cirklen.


Svar #4
10. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

# 2 Der skulle stå = 2 * π^2 *R * r *|r|


Skriv et svar til: omdrejningslegeme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.