Matematik

differentialligning doh..

12. januar 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej, sidder med deen differentialligning

y`=5y

Men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal gøre det ved at jeg kan bruge formlen

y´=  c*  e^k*x

forstår heller ikke hvorfor der er 2 konstanter i den formel (c og k) men er der en der gider løse den og skrive hvordan og hvad man gør når man får sådan en diff ligning step by step hvad er det første man gør for at løse den? ingen detaljer er for små.

tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2011 af peter lind

Brug hellere at y = c*ekx. Find y' og sæt y og y' ind i differentialligningen. Det giver, at for en passende valgt værdi af k, er det en løsning til differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Løs den ved separation af de variable:

y'/y = 5 , så

∫ (1/y) dy = ∫ 5 dx , eller

ln(y) = 5x + c'

y = c·e5x

Konstanten k i din formel kommer fra, at din funktion er løsning til differentialligningen

y' = k·y

Her er k = 5 .


Svar #3
12. januar 2011 af jrnh555 (Slettet)

men hvad skal jeg så gøre???

y = c·e5x

hvad sætter jeg ind hvad integrere jeg og hvornår? en der vil løse den step by step med detaljeret forklaring til?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Fremgangsmåden til at løse den differentialligning er beskrevet i #2 .


Svar #5
12. januar 2011 af jrnh555 (Slettet)

du skriver:

"

eller

ln(y) = 5x + c'

y = c·e5x

"

hvad mener du med eller?

og hvordan kan ∫ (1/y) dy = ∫ 5 dx  give ln(y) = 5x + c'


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det "eller" kan så læses "hvoraf fås" .

Hvis du differentierer ligningen til højre fås

(ln(y))' = (1/y)·dy/dx = 5 , eller dy/dx = y' = 5y


Svar #7
12. januar 2011 af jrnh555 (Slettet)

jeg forstår ikke heæt hvordan du kan integere:

∫ (1/y) dy = ∫ 5 dx

og få det til tage give:

ln(y) = 5x + c'

og så skriver du

y = c·e5x

er det løsningen til differentialligning eller hvordan? har brug for en lidt dybere redegørelse ; /  hader sgu differentialligninger synes bare ikke det giver mening.


Skriv et svar til: differentialligning doh..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.