Matematik

Niveaukurver og normalvektor

18. januar 2011 af BigDaddy89 (Slettet)

Hej alle.

Sidder her og grubler lidt over en opgave.

Jeg skal bevise at for en lineær funktion f(x,y)=ax+by+c er niveaukurverne parallelle rette linjer med normalvektor (a;b).

Min tankegang leder hen mod at man kan tage normalvektoren af en niveaulinjes normalvektor. Ved ikke helt om den holder og kunne godt bruge lidt hjælp.

På forhånd tak.

Mvh. Kenn. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2011 af peter lind

En niveaukurve for en funktion f(x,y) er de punkter (x,y) hvor funktionen har samme værdi altså en konstant k. Ligningen for sådan en kurve er så f(x,y) = k. De forskellige niveaukurver får man så ved at vælge forskellige konstanter. Med den angivne funktion bliver ligningen for en niveaukurve ax+by+c = k, hvilket er ligningen for en ret linje med normalvektoren (a, b)


Svar #2
18. januar 2011 af BigDaddy89 (Slettet)

 #1

Ja det giver jo fint mening, lige indtil normalvektoren kommer ind i billedet.

Hvorfor er det lige at en ligning af typen ax+by+c = k har normalvektoren (a, b).

Jeg kan simpelthen ikke huske vektorteorien. :(

Mvh. Kenn.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. januar 2011 af peter lind

Det er mere teorien for en ret linje, du skal huske. Prøv at slå op i din bog på normalvektoren.


Svar #4
18. januar 2011 af BigDaddy89 (Slettet)

 #3

Nåe..

Bogen siger følgende om en normalvektor:

En ret linje y=ax+b har normalvektoren n=(-ka, k) hvor k er et tilfældig tal forskellig fra 0.

Nu er det sådan at de rette linjer jeg arbejder med her har ligningen f(x,y)=ax+by+c

og så går jeg lidt i baglås. :(

Mvh. Kenn.


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. januar 2011 af peter lind

niveaulinjernes ligning er nu ax+by+c=k. Isoler y i den ligning og sammenlign med det du har i din bog.


Svar #6
18. januar 2011 af BigDaddy89 (Slettet)

 #5

Jeg kommer ikke længere. har isoleret y.. y= (k-ax-c)/b..

Men kan satme ikke komme længere i forståelsen. hmm.

Mvh. Kenn.


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. januar 2011 af peter lind

Divider det b ind i de enkelte led og sammenlign med din ligning i #4. Du skal være opmærksom på at a og b ikke er det samme i de to udtryk.


Skriv et svar til: Niveaukurver og normalvektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.