Matematik

Produktform

18. januar 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp.

Jeg skal foretage monotoniforhold for følgende funktion: f(x) = (x2 - 5x + 6) / (x - 1)

For at gøre det, skal jeg i følge min bog, bestemme f´(x) og sætte det lig med 0, for at løse ligningen. Derefter omskriver jeg f´(x) til produktform - og det er lige det, jeg har problemer med. - Altså at opstille f´(x) til produktform.

Jeg har gjort det på følgende måde:

f´(x) = (x2 - 12x + 11) / (x - 1)2

Jeg sætter f´(x) = 0 og løser ligningen: x2 - 12x + 11 = 0 --> x = 1 og 11

Jeg opskriver f´(x) tilproduktform:

[1(x + 0,5)(x - 5,5)] / (x - 1)2

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2011 af peter lind

Hvorfor dividerer du rødderne med 2 og skifter fortegn på den ene af dem ?


Svar #2
18. januar 2011 af elissa92

#1

Jeg ved det ikke. Jeg prøvede at følge eksemplet fra bogen. Men jeg forstod det ikke helt. Hvordan skriver jeg det ellers til produktform?


Svar #3
18. januar 2011 af elissa92

Er det overhoved nødvendigt at omskrive f´(x) til produktform, for at man kan finde monotoniintervallerne? Jeg følger bare eksemplet fra bogen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vi har

f'(x) = ( (2x-5)(x-1) -(x2 -5x +6) ) / (x-1)2

       = (2x2 -7x +5 -x2 +5x -6) / (x-1)2

       = (x2 -2x -1) / (x-1)2

      = ( (x-1)2 -2) / (x-1)2


Svar #5
18. januar 2011 af elissa92

#4

Okay. Jeg forstår bare ikke helt overgangen fra den andensidste til den sidste. - Hvordan kan (x2 -2x -1) / (x-1)2 blive til          ( (x-1)2 -2) / (x-1)2 ? Hvordan er tankemåden der? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ændringerne foregår i tælleren:

x2 - 2x -1 = x2 -2x +1 -2 = (x-1)2 -2


Svar #7
18. januar 2011 af elissa92

#6

Hvis der nu fx stod (3x2 + 10x + 4) / (x-1)2 og vi hermed skulle omskrive det til produktform, hvordan vil det så se ud? - Bare for at være sikker på, at jeg forstår det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Mit udtryk i #4 er ikke den færdige faktorisering af tælleren; men den skulle sætte dig i stand til at gøre den færdig på en enkel måde. Standardmetoden er jo at finde rødderne i 2.-gradspolynomiet i tælleren. I opgavens forskrift bliver den færdige faktorisering

f'(x) = (x-1-√2)·(x-1+√2) / (x-1)2

I dit eksempel i #6 finder vi i tælleren

3x2 + 10x +4 = 3(x2 + (10/3)x + 4/3) = 3(x2 + (10/3)x + 25/9 + 4/3 -25/9) = 3((x + 5/3)2 -13/9)

     = 3·(x +(5/3) +(√13)/3)·(x +(5/3) -(√13)/3)


Svar #9
18. januar 2011 af elissa92

#8

Jeg forstår bare ikke, hvor du har fået 25/9 fra oppe i ligningen. Kan godt se, at du trækker 25 / 9 fra igen, men som sagt, kan jeg ikke helt gennemskue, hvor du har fået den fra.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

25/9 = (5/3)2 er det tal, der kompletterer x2 + (10/3)x til kvadratet på en toleddet størrelse. Du behøver jo heller ikke gå frem på den måde. Det drejer sig om at finde rødderne i 2.-gradsligningen 3x2 + 10x + 4 = 0 . Den har diskriminanten

d = 100 -4·3·4 = 52 , så rødderne er

x = (-10±√52)/(2·3) = -(5/3) ± (√13)/3 ,

helt i overensstemmelse med faktoriseringen i #8.


Svar #11
18. januar 2011 af elissa92

#10

Okay, så langt, så godt, lige til der hvor der står: -(5/3) ± (√13)/3.

Kan se, at du måske har divideret 10 med 2, hvormed du så har fået 5/3, men så har du forkortet 52 med 4, siden du får 13? Er jeg helt ved siden af?


Svar #12
20. januar 2011 af elissa92

Ja, jeg har forstået det. Jeg blev lidt forvirret, idet jeg blandede tal fra mit eksempel.

Tusind tak for hjælp.


Skriv et svar til: Produktform

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.