Matematik

stamfunktion

23. januar 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg er en smule i tvivl om, hvorledes jeg gribe denne opgave an..

Undersøg om F(x)= x^3 - 3x + 3e^3x er en stamfuntkion til f(x)= 3x^2- 3+ 3e^3x

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2011 af NejTilSvampe

 undersøg om F'(x) = f(x)

dvs. differentier F(x) og se om du får f(x).


Svar #2
23. januar 2011 af studerende20 (Slettet)

dvs.. hvis jeg har forstået det korrekt ..
F(x) = x^3 - 3x + 3 + 3e^3x  = 1/4 x^4  - 3 * 1/2 x^2 + 3x + 3* e^3x   = 1/4x^4 - 3/2x^2 +3x + e^3x

f(x) = 3x^2 - 3 + 3e^3x = x^3 - 3x+ e^3x

Men hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2011 af NejTilSvampe

#3 - prøv at differentier på din lommeregner. Og derefter få genopfrisket regnereglerne :)

Og hvorfor har F(x) pludselig ændret sig fra #0 til #3 ??  Og du kan ikke bare sige  

F(x) = x^3 - 3x + 3 + 3e^3x = 1/4 x^4 - 3 * 1/2 x^2 + 3x + 3* e^3x 

uden videre... det hænger ikke sammen.


Svar #4
23. januar 2011 af studerende20 (Slettet)

hmm .. jeg har desværre ingen lommeregner til denne slags opgaver (-:
Vi har netop lige arbejdet med differentialregning og er nu i gang med integralregning, så er lidt forvirret, mht regnereglerne..

Jamen F(x) = x^3 - 3x + 3 + 3e^3x = 1/4 x^4 - 3 * 1/2 x^2 + 3x + 3* e^3x  , er det fejlen i måden hvorpå jeg har differentieret ligningen

F(x) = 3x- 3 + e^3x   skal den ikke se sådan ud i stedet, for at det passer med f(x)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2011 af NejTilSvampe

 jeg fatter ikke hvad du snakker om nu.. Hvorfor laver du det hele tiden om? Skriv PRÆCIS hvad der står i opgave beskrivelsen.


Svar #6
23. januar 2011 af studerende20 (Slettet)

undskyld jeg forvirrer dig, men tror jeg har forstået det nu ..
Min øverste opgavebeskrivelse er den rigtige.. Men nu er jeg bare usikker på om det er en stamfunktion
altså vil der ikke stå

F ( x ) = x ^ 3 - 3x + 3 + 3 * 3 e ^3x   , hvilket altså vil sige det ikke er en stamfunktion til f(x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. januar 2011 af NejTilSvampe

Det nemmeste er at differentiere F(x) som jeg skrev i #1.

F'(x) = 3x^2 -3 + 9e^3x  f(x) = 3x^2 - 3 + 3e^3x

Derfor er F(x) ikke en stamfunktion til f(x).


Skriv et svar til: stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.